Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulf vände varslet till en möjlighet

Årsundabon Ulf Nordin vet vad det innebär att bli varslad. Tre gånger har han blivit av med jobbet på det viset. Men han har också lärt sig vilka möjligheter ett varsel kan innebära.
Från ett yrkesliv som svetsare har han nu fått nytt jobb som svetslärare för arbetslösa.

Annons

Oro. Ovisshet. Blir jag av med jobbet?

Det som många just nu går igenom har Ulf Nordin varit med om flera gånger. Den senaste gången var när han jobbade som svetsare på Tim AB i Hofors, ett industriföretag som säljer tjänster åt främst Ovako och Sandvik.

Varselbeskedet kom strax före jul.

– Delvis var det väntat. Vi hade alla märkt att det kom in mindre jobb. Men det var ändå överraskande att det gick så fort. Från full fart till tvärdött, säger Ulf Nordin.

Eftersom han var en av dem med kortast anställningstid så förstod han att han låg risigt till. I januari blev han mycket riktigt av med jobbet.

– I början tänkte jag att det ordnar sig säkert. Det har det gjort förut. Men hur det än är så är det tungt på arbetsmarknaden i dag, säger han.

Efter en tids arbetslöshet började oron komma krypande. Han har ett hus i Årsunda och två söner, 11 och 16 år gamla, som bor hos honom växelvis.

– Pengarna skulle inte räcka så länge. Med a-kassan kunde jag bo kvar i huset, men inte ha råd med kläder och mat. I värsta fall skulle jag bli tvungen att sälja huset till underpris och leva på socialbidrag. Det kändes inget vidare, säger han.

Därtill kom krångel med att ens få ut den arbetslöshetsersättning som han hade rätt till.

– Det var mycket strul med papper, brev som skickades fram och tillbaka, ibland bara för att jag skulle sätta ett kryss i någon ruta. Det kunde kännas som om de gjorde allt för att jäklas med mig, säger Ulf Nordin.

Han medger att det är lätt att bli deprimerad och att se allt i svart i ett sådant läge.

– Det blir som en negativ spiral. Men då är det viktigt att tvinga sig själv att se saker positivt, att försöka se nya vägar. Gå upp i tid på morgonen fastän du inte orkar. Ut och sök jobb! uppmanar han.

Han vet vad han pratar om. Den ständiga tanken att ”Det ordnar sig” har flera gånger hjälpt honom att komma vidare i livet. Länge jobbade han som montageledare på Almab i Storvik, innan tjänsten drogs in. Även ett tidigare jobb på Stimek blev han av med när företaget minskade ner.

Via sitt senaste arbete fick Ulf Nordin kontakt med en jobbcoach på den privata arbetsförmedlingen KFG i Sandviken.

Det är samma företag som nu är inkopplat för att hjälpa de kollektivanställda som varslas på Sandvik.

Tack vare KFG lyckades Ulf Nordin få en provanställning på Lernia i Sandviken, ett företag som jobbar med bemanning, utbildning, omställning och kompetensutveckling.

Sin första arbetsdag som svetslärare för arbetslösa i arbetsmarknadsåtgärder gjorde han i måndags. Jobbet passar honom med tanke på hans tidigare erfarenheter som arbetsledare.

– Det känns jättebra! Jag har själv gått och tänkt att det skulle vara kul att dela med sig av sina kunskaper till andra. Jag har ju trots allt en hel del erfarenhet som kan vara till nytta när konjunkturen väl vänder, säger han.