Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulla, 67, vill fortsätta jobba

/
  • – Jag har ställt in mig på att jobba till 67 år. Det är ett så roligt jobb. Det är bra stämning, bra kollegor och bra chefer, säger Ulla Zens.

Allt fler jobbar högre upp i åldrarna. På tio år har andelen sysselsatta mellan 65 och 74 år gått från 6,9 procent till 11. En av dem är Ulla Zens, 67 år. Hon har arbetat sedan 1960-talet. I mars går hon i pension, men hon ersätts inte av en ung arbetslös person.

Annons

På ett kontor på Arbetsmarknad och Trafikkontorets kommunikationsenhet sitter Ulla Zens. På bordet bakom henne står en leksaksbuss.

Det kan ses som symboliskt, hennes arbete är att planera skolskjutsrutter och ge tillstånd till dem som behöver det. Hon har arbetat här sedan 2002 när hon blev uppsagd från ledsagarservice.

Hon erbjöds 14 månadslöner i avgångsvederlag, men blev bara hemma i tolv dagar innan hon hade ett nytt jobb.

– Jag mejlade alla jag kände. Träffade rätt människor på stan och blev erbjuden det här jobbet. Kändes spännande och kul när jag kom hit. Jag kunde inte att bara gå hemma, det kändes fel, säger hon.

När 65-årsdagen närmade sig sa hon till sin chef att hon planerade att fortsätta till 67, något som Ulla Zens inte tror att han hade någonting emot.

– Jag tror att han tyckte att det var bra. Jag har ställt in mig på 67 år. Det är ett så roligt jobb. Det är bra stämning, bra kollegor och bra chefer.

Men i mars är det dags att gå hem. När folk frågar om det känns skönt att gå i pension säger hon ändå nej. Ulla Zens menar att rastlösheten kan bli ett problem den första tiden som pensionär.

– Det är med blandade känslor som jag slutar. Vad ska man göra? Alla verkar ha så mycket kurser och aktiviteter när de är pensionärer. Men jag har gått alla kurser jag behöver. Min man säger att man vänjer sig, så det gör man nog.

Hon tror inte att hennes beslut att jobba till 67 står i vägen för att någon ung arbetslös ska komma in på arbetsmarknaden. Även om hennes söner har sagt det till henne.

– Mina söner säger att jag ska gå hem så att någon ung kan få jobb. Men jag säger att det bestämmer jag själv.

Ulla Zens kommer inte heller att ersättas av en ung person som väntar på att komma in på arbetsmarknaden. Den person som tar över hennes jobb är närmare 50 år och är rekryterad från en annan del av förvaltningen.

Mer läsning

Annons