Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulla, 75 flyttade från stora huset i Sätra till nybyggd tvåa i Pingstliljan: "Jag behöver hjälp"

Det kändes skönt att ta itu med saken medan hon fortfarande var pigg.
Men när hon äntligen kom på plats gick luften gick ur. Hon tappade orken och prylarna blev stående på golvet.
– Jag har ofta gäster och vill att många ska kunna sitta runt soffbordet, säger Ulla Renvall.
Vi bestämde träff med en inredare och åkte hem till Ulla.

Det kom ett mail till redaktionen från Ulla Renvall. Efter 44 år i samma hus hade hon flyttat till en mindre lägenhet.

”Jag behöver hjälp! Nyinflyttad i ny tvåa och vet varken ut eller in. Från 164 till 55 kvadratmeter och jag har så svårt att se hur det ska kunna bli bra på den lilla ytan.”

Det var för fem år sedan tanken började gro. När maken gick bort kände hon att huset var onödigt stort. Hon fick veta att det skulle byggas nytt nära Fjärran Höjder och Boulognern och tänkte att det lät perfekt för en som tycker om att simma och träna. Hon gjorde sig av med det mesta av det hon hade samlat på sig under ett långt liv. Hon fick mycket energi, sålde, slängde och gav bort prylar och möbler i en rasande fart. Nu skulle hon få ett friare och mer praktiskt liv. Det kändes också skönt att ta itu med saken medan hon fortfarande var pigg och frisk.

Men när hon äntligen kom på plats gick luften gick ur. Hon tappade orken och prylarna blev stående på golvet. Hon hade fått eget sovrum för första gången i sitt liv, men rummet kändes både kalt och rörigt. Och hur skulle vännerna få plats att sitta bekvämt när de kom på besök?

– Särskilt här vid soffan skulle jag vilja få till det. Jag har ofta gäster och vill att många ska kunna sitta runt soffbordet. Ibland är vi åtta stycken och rummet är ganska litet, säger Ulla.

Vi har kontaktat inredaren Lina Bergroth på Kvadrat Interiör för att få hjälp. Lina har varit inredare i många år och känner igen Ullas problem.

– Det är ganska vanligt att det tar stopp när man kommer till den nya lägenheten. Det kan vara svårt att få det ombonat när allting är nytt. Det är också mycket att tänka igenom. Om man är beredd på att köpa nya möbler till exempel, säger Lina.

– Det gör jag gärna bara det blir bra. Jag tänker så här, att jag kanske har tio år kvar och då vill jag att de åren ska bli så bra som möjligt. Nu har jag ju råd att köpa det jag vill. Annat var det när jag var ung.

Vi går en rundtur i lägenheten och redan i hallen blir Ulla rådvill.

– Ni ser ju hur det ser ut! Trångt och tomt på väggarna, jag vill att det ska kännas mer inbjudande när man kommer.

Rakt fram ligger sovrummet och kontoret. Där har hon ställt möblerna från sitt tidigare gästrum, en säng med snirklig gavel och ett skåp i samma stil. I hörnet mellan väggen och garderoben står ett litet bord med dator och på golvet en kubformad hylla med liggande pärmar.

– Det där är typiskt mig. Jag köpte en hylla till pärmarna och när jag kom hem var den för liten. Pärmarna går inte in.

Kök och vardagsrum har öppen planlösning. Ovanför köksbordet hänger en milt grön jalusi-gardin. Den har en lärarkollega hjälpt henne att ordna. Ett avlutat arveskåp, tungt och vackert är den enda gamla möbeln hon har sparat. Hon har fått upp TV:n på väggen mitt emot soffan och en snurrfåtölj. Böckerna har hon gjort sig av med, men läser mycket och skulle vilja ha en liten hylla som ett mini-bibliotek. Snurrfåtöljen är ljusblå och en favoritsittplats. Men soffan är ett impulsköp, från början hade hon tagit med sig sin gamla soffgrupp, två rejäla skinnsoffor. Men när den första kom in i rummet såg hon direkt att det skulle bli för trångt.

– ”Ställ ut dem igen,” sa jag. Det var november och plötsligt hade jag två soffor ute på gården. Då la jag ut dem på Blocket och skrev att de var billiga om någon hämtade dem fort. Det kom en familj från Iran och jag hoppas att de kom till glädje.

Lina klurar lite på hur hon ska lösa önskemålet om en flexibel sittgrupp. Ulla har själv funderat på en Emma-fåtölj, liten och nätt som lätt kan lyftas fram vid behov. Men det skulle bara bli en sittplats extra och hon behöver fler. På golvet står flera tavlor, landskap och miljöer med vår och sommar men också motiv från Gamla Gefle av Leif Formgren, Inge Petersson och Agne Söderberg. Bara att hänga upp, ändå känns det så svårt.

Ulla tror att hon har fått någon slags efterreaktion. Det blev en intensiv period när hon rensade ut efter 44 år i samma bostad.

– Det är ju nästan ett helt liv man gör sig av med. Det är skönt men också jobbigt och nu har jag liksom tappat lusten.

Hon har fyllt 75 men jobbar fortfarande som lärare och reser mycket. Barnen har flyttat utomlands men det sociala livet har hon i Gävle. Hon har varit med i samma syjunta i 50 år, fast nu för tiden är det mer en matjunta.

Huset låg i Sätra, men hon växte upp vid Kristinaplan och gick på Solängen som barn. Hon tycker att läget bakom Hedvigs Trädgård är som att komma hem. Det enda hon trodde att hon skulle sakna var direktkontakten med marken, men än känns det inte så.

– Det är nära naturen och nära stan och jag har ett promenadstråk precis utanför. Det är bara känslan inne som är svår att få till. Drömmen vore om jag fick åka bort och komma hem när det är klart.

Lina skrattar och nickar. Hon är övertygad om att det kan bli bra, men hon behöver få prata med Ulla ibland. För att Ulla ska kunna känna sig hemma.

När förvandlingen är klar om några veckor är vi välkomna på återbesök.

Ulla Renvall

Gör: Jobbar fortfarande som lärare vid 75

Bor: I nybyggd tvåa i Pingstliljan bakom Hedvigs Trädgård

Intressen: Resa, träna, umgås med vänner

Aktuell: Vill ha hjälp med att inreda lägenheten så att den blir trivsam och funktionell

Inredare: Lina Bergroth Kvadrat Interiör