Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulla Andersson utmanar Ohly

Ulla Andersson vill bli partiledare för Vänsterpartiet.

– Jag har bestämt mig. Det är värt att prova och se hur långt det räcker.

Flera partidistrikt vill att Lars Ohly avgår som ordförande för Vänsterpartiet i samband med partikongressen i januari 2012.

Redan i höstas lanserades Ulla Andersson från Gävle som partiledarkandidat av tidningen Expressen. Då ville hon inte delta i några spekulationer. I januari sa Dalarnas partidistrikt samma sak, men inte heller då ville hon kommentera frågan.

På onsdagen bekräftade hon att hon ställer upp.

– Jag har funderat en längre tid. Jag har bestämt mig och sedan tagit tillbaka och sedan bestämt mig igen. Det är ett stort beslut, säger hon.

Ett beslut som säkerligen glädjer Gävlebogs distriktsordförande Yvonne Oscarsson. I tisdagens GD sa hon att hon hoppas att länet kan ena sig om en kandidat och att hennes personliga åsikt är att Ulla Andersson är mest lämpad.

– Roligt. Det är alltid skönt att känna stöd, säger Ulla Andersson.

Ulla Andersson har varit politiskt aktiv under 20 år, bland annat som kommunal- och oppositionsråd. Hon valdes in riksdagen 2006 och är Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson sedan dess.

– Jag brinner för politik. Jag tror på politiken. Därför kandiderar jag och det är bra att medlemmar får veta att jag står till förfogande.

Vänsterpartiets medlemmar kan nominera kandidater fram till den 5 oktober och sedan tar valberedningens arbete vid. De kommer sedan att förorda en kandidat till kongressen.
Men någon personvalskampanj kommer Ulla Andersson inte att driva.

– Nej, inte på det sättet. Däremot kommer vi säkert att bli inbjudna till olika partiföreningar.

Flera partidistrikt har också lyft frågan om ett delat ordförandeskap på samma sätt som Miljöpartiets språkrör har. Men Ulla Andersson säger att det är en fråga för medlemmarna att ta ställning till.

– I våra stadgar står det att vi har en ordförande och det är som ordförande jag kandiderar.

Men om medlemmarna kommer fram till att det ska vara delat ledarskap?
– Då får jag vara öppen för det.

Lars Ohly har tidigare sagt att han ställer upp för omval och att han välkomnar flera kandidater. Han utmanas också av den tidigare EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt, som sitter i riksdagen sedan i höstas.

Till nyhetsbyrån TT säger Ulla Andersson att det främst är tre områden hon vill driva. Att göra det lättare att leva på landsbygden, en större delaktighet i samhällsbygget och arbetsvillkor för kvinnor som arbetar i välfärden.

Fotnot Källa grafik: Gävle kommun och Riksdagen