Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulrika och Maria kämpar för att få ersättning för sina vårdskador

Antalet anmälda vårdskador ökar – men att få ersättning verkar inte vara det lättaste.
Både Maria Stjernmo och Ulrika Holmgren har anmält skador till patientförsäkringen Löf. Ingen av dem har fått ersättning och i början av nästa år ska Ulrika Holmgrens fall prövas i rätten.

Annons

Travar med papper ligger på bordet. Ulrika Holmgren har under elva år drivit process mot Löf, patientskadeförsäkringen. Eftersom hon inte tycker att hon fått en objektiv bedömning har hon stämt försäkringsbolaget. Ärendet ska prövas i rätten nästa år – och Ulrika Holmgren har samlat på sig en diger hög av dokument som ska stödja hennes historia.

Maria Stjernmo befinner sig också i en överklagansprocess mot Löf och har i sin tur en röd mapp med några papper i.

Båda två har behandlats på bland annat Gävle sjukhus och båda har sökt ersättning efter att ha skadats i vården – men fått avslag.

– Jag anmälde det här eftersom någon måste säga till när vården inte sköter hygienen, säger Maria Stjernmo.

Hon drabbades av en kraftig infektion efter att ha gjort ett akut kejsarsnitt för snart två år sedan.

Senare skulle det visa sig att hon fått bland annat E-colibakterier, det vill säga avföringsbakterier, i snittet. Enligt henne hade de bakterierna ingenting att göra på hennes mage – och skulle inte ha kunnat hamna där om sjukvården skött hygienen i samband med operationen.

Maria Stjernmo visar upp ett dokument från dåvarande Landstinget Gävleborg där den behandlande läkaren beklagar det inträffade och skriver att de inte vet hur bakterierna kunnat hamna i snittet.

– Men de skriver inget om att de med säkerhet kan veta att de inte gjort fel, säger Maria Stjernmo.

Antalet personer som anmäler vårdskador till Löf ökar stadigt. Förra året anmäldes 14 400 skador i riket, av dem ersattes cirka 37 procent. Enlig Löfs information på den egna hemsidan finns ett mönster som visar att andelen anmälda skador ökar – men att andelen skador som ersätts inte ökar i samma omfattning.

– Det beror troligtvis på en ny lag från 2011 som ger vården skyldighet att upplysa om att man kan anmäla skada. Sedan dess har anmälningarna ökat. Men det är inte alla skador som anmäls som är att betrakta som skador enligt patientskadelagen – och det är den vi jobbar efter, säger Helena Olsson, kommunikationschef på Löf.

Huruvida Maria Stjernmo och Ulrika Holmgren egentligen ska ha rätt till ersättning eller inte kan inte någon från Löf svara på. Helena Olsson säger att Löf inte kan uttala sig i enskilda ärenden. Och det är också det svar vi får från andra personer på Löf som vi pratar med.

Oavsett om Löf anser att kvinnornas skador är att betrakta som vårdskador eller inte, så anser både Ulrika Holmgen och Maria Stjernmo att de blivit skadade i vården.

Ulrika Holmgren har en lång historia med Löf. Delar av den har redan TV 4-nyheterna rapporterat om i flera inslag i slutet av förra året. Felaktiga bedömningar och därpå följande felbehandlingar ledde till att hon fick ett psykiskt trauma i samband med graviditeten och födseln av sin dotter.

Då hon fått veta att livmodern skulle vara väldigt liten och sammanväxt var hon skräckslagen för att den skulle spricka under graviditeten.

När hon förlöstes med kejsarsnitt visade det sig att hon hade två livmödrar i stället för en. Med rätt diagnostik från början skulle hon ha kunnat slippa den oro och psykologiska trauma som graviditeten innebar för henne, då man kunnat ge henne rätt behandling och bemötande från början.

Därför har hon yrkat på ersättning från början av 2000-talet då en barnlöshetsutredning påbörjades. Bernt Kjessler, professor emeritus i obstetrik och gynekologi och före detta medlem i Socialstyrelsens vetenskapliga råd i obsterik och gynekologi, skrev i ett yttrande år 2012 att den deformerade livmodern "övervägande sannolikt" skulle ha kunnat upptäckas när som helst efter att barnlöshetsutredningen påbörjats.

Ulrika Holmgren visar upp en samling dokument med utlåtanden från ett 20-tal andra specialister inom psykiatri och kvinnovård som stödjer hennes sak.

Bland annat skrev överläkaren och professorn Tom Lundin vid Akademiska sjukhuset så här i ett utlåtande 2012:

"Patienten som har utvecklat ett stationärt depressivt tillstånd har ett långvarigt lidande och det är ställt utom allt tvivel att sjukvårdens bemötande av den tidigare beskrivna gynekologiska problematiken är orsaken till hennes nuvarande tillstånd".

Sedan TV 4-nyheternas inslag har just inget hänt. Ulrika Holmgren har fått en ursäkt för hur personal på Löf pratade om henne i telefon när de trodde att hon inte hörde – men det är allt.

– Man känner sig så maktlös, säger hon.

Hennes advokat Veronica Johansson på advokatfirman Wikner bekräftar att fallet sannolikt ska prövas i rätten under nästa år.

– Vi har kommit så långt i processen, säger hon.

På frågan om hur stora Ulrika Holmgrens chanser att vinna målet är svarar Veronica Johansson lite försiktigt.

– Det här är ett speciellt fall på många sätt. Vi har många sakkunniga och vittnen som ställer upp för henne – och det är just sådant som vi brukar ha svårt att hitta i vanliga fall. Men det är svåra medicinska frågor och man befinner sig alltid i underläge som skadelidande. Man har även ansvar för bevisbördan. Samtidigt finns det sådana mängder av underlag som går på hennes linje.

Maria Stjernmo såg ett av inslagen om Ulrica Holmgrens kamp mot Löf när de sändes på tv. Då hade hon nyligen anmält sin egen skada.

– Då tänkte jag – får inte hon ersättning – som har det så mycket värre – då får nog inte jag det heller. Jag kände mig maktlös, matt.

Och mycket riktigt fick hon snart ett negativt besked.

– När jag fick blanketterna från Löf på sjukhuset kände jag att – vad bra – nu blir det rätt. Jag kände att jag litade på dem, sedan blev det såhär, säger Maria Stjernmo.

Hon överklagade beslutet eftersom Löf menade att hon fått den vård sjukvården kunnat ge henne.

– Men det är inte vården i sig som jag är kritisk mot – jag är kritisk mot att bakterierna kunde hamna i mitt sår. Någon måste säga till sjukvården när de inte sköter hygienen. Det är ju livsfarligt!

Framför allt tycker hon att det känns viktigt att anmäla eftersom det finns så många andra som är i samma sits och inte gör det.

– Jag gör det också för deras skull, säger hon.

FOTNOT: I första texten hade det fallit bort att Ulrica faktiskt fått lite ersättning i från LÖF.

LÖF godkände delar av skadorna och hon fick 39 000 kr, men de var oense om Invaliditet och ifrån vilken tidpunkt skadorna skulle godkännas.

Senare i tingsrätten så förnekar LÖF även de skador som de tidigare godkänt och bestrider även dem.