Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ultrahögern och nätet

Förr hade de högerextrema grupperna i samhället en väldigt smal plattform att bedriva lobbyverksamhet ifrån. Det var flygblad, affischering och slagord som BSS skrivna i gångtunnlar som gällde.

Med internets intåg var ultrahögern snabbt framme och lärde sig att utnyttja teknikens möjligheter. Tidigt fanns dessa grupper på internets bakgårdar där de spred sina budskap och sålde vit makt-musik. Sedan internet utvecklats och nu bokstavligen är på var mans skrivbord, arbetsplats eller mobiltelefon har internetvanan på högerkanten gett resultat.

Ultrahögern har förstått att utnyttja möjligheterna. Det märks eftersom de så oerhört snabbt hittar alla artiklar som på något sätt handlar om människor med invandrarbakgrund. Det kan vara om brott och straff, asylärenden eller ensamkommande flyktingbarn.

Vid lunchtid på torsdagen hade 26 personer kommenterat onsdagsledaren i GD ”Var finns medkänslan”. Samtliga var negativa till att hjälpa ensamkommande flyktingbarn. Ledaren skrevs som en reaktion på en helt okontroversiell artikel ”Nu väntar de bara på barnen” om att Hofors kommun kommer att ta emot ett 30-tal ensamkommande barn. Kommentarerna – de som bedömts vara publiceringsbara – ligger närmare hundratalet, en beklämmande majoritet av dem främlingsfientliga.

De som skriver använder vissa nyckelbegrepp. De sätter till exempel konsekvent ordet barn inom citattecken – ”barn”. Den som går in på Sverigedemokraternas hemsida kan se att det är ett återkommande begrepp. SD och partiorganet SD-kuriren har också bloggare som bevakar tidningarna runt om i landet och som konsekvent kommenterar nyhetsartiklar och ledare.

Sverigedemokraterna är liksom många andra organisationer längst ut på högerkanten organiserade och duktiga på att få det att se ut som om de är många, vilket de inte nödvändigtvis måste vara.

Förr fick de högerextrema inte något utrymme i media, nu tar de sig det istället tack vare internet och det är ett faktum som orsakar debatt.

En del kommentarer på webben handlar också om att GD borde stänga kommentatorfunktionen för att stoppa vissa främlingsfientliga åsikter. Argumenten hittas även i journalist- och politikerkretsar. Bland annat har dn.se skärpt reglerna för kommentarer och stänger därför av den funktionen i heta ämnen. Men resonemanget haltar av flera skäl.

Principen är ständigt den självklara och högtravande att alla har rätt att ha en åsikt, hur dum den än är. Och internet är ju ingalunda stängt för antirasistiska åsikter. Var är dessa kommentarer på tidningarnas nyhetswebbar?

Ultrahögern har tagit kommandot över tyckandet på internet och det är ett faktum som etablissemanget tycks ha svårt att hantera.

GD 23 APRIL 2010