Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Umgicks i Gävle moské - båda reste till Syrien för att strida

21-åringen som dog i Syrien ville ansluta sig till IS för att förenas med sin vän Ahmed som han umgåtts med i Gävle moské.
Det framgår av förundersökningen mot den 45-årige tidigare Gävlebon.

Annons

Strax före sin död försökte den 21-åriga tidigare Gävlebon att byta till sin unge väns stridande grupp i Syrien. I ett SMS skrev han till sin pappa:

– Jag ska ta mig till svenskarna, vita Ahmed.

LÄS ÄVEN: Han lämnade Gävle för att dö martyrdöden i Syrien

I förhör berättar den 45-årige tidigare Gävlebon, som misstänks för terroristbrott, om en ung Ahmed han sett både i Gävle moské och i en moské i Stockholm.

– Jag har ju sett den här killen här. Han pratar svenska, min son var ju också svensktalande så han ville ju likson bli kompis och prata svenska, sa 45-åringen.

Du har sett honom här, var har du sett honom? frågade förundersökningsledaren.

– I moskén tillsammans med sonen, svarade pappan

Och vad kallas han för? Eller vad heter han?

– Den vite, ljuse Ahmed. Han kanske heter något annat i själva verket, det kanske är ett taget namn eller ett han konverterat till... Han kanske är ett eller möjligen två år äldre än min son, sa 45-åringen.

Vilken moské pratar vi om?

– Både i Gävle och Stockholm, det är olika. Jag vet att han saknar föräldrar, att han inte har någon förälder. Hans far hade stupat i Irak, sa 45-åringen i förhöret.

Ahmeds pappa som stupade var vid sin död 2008 Al Qaidas näst högsta ledare i Irak. Al Qaida i Irak blev sedan en egen organisation som kom att kallas ISIS och IS. 2006 togs han upp på FN:s terroristlista vilket bland annat innebar en frysning av alla hans tillgångar. Han anklagades bland annat för att ha dödat många kristna irakier. Han hade svenskt medborgarskap och dödades av amerikanska trupper i en skottlossning.

LÄS ÄVEN: 21-åringens SMS innan sin död: "Jag lämnar nuet bara för Honom och paradiset"

Ahmed flyttade runt mycket mellan olika familjer i Gävle och Stockholm. I Gävle umgicks han mycket med 21-åringen som senare dog i Syrien.

Enligt socialtjänsten flyttade Ahmed runt hos personer med kriminell bakgrund. Till slut togs beslutet att tvångsomhänderta den unga mannen.

"Vid tidpunkten för det omedelbara omhändertagandet fanns indikationer på att Ahmed var på väg att lämna landet för att delta i väpnad konflikt."

Enligt uppgifter till Gösta Hultén, författare och debattör, var fallet unikt. I Göteborgsposten skrev han om händelsen 2012.

"Det är enligt socialkontoret första gången som Säpo initierat ett tvångsomhändertagande enligt LVU och lyckats övertyga både ett socialkontor och Förvaltningsrätten om att en ung muslim som tänker fel, en så kallad islamist, kan frihetsberövas, fast han själv inte begått något brott."

Kort därefter reste den unga mannen till Mellanöstern för att kriga för en jihadistgrupp. Enligt förundersökningen troligtvis terroristgruppen Islamiska Staten.

Gefle Dagblad har inga uppgifter om Ahmed är kvar i Syrien eller har återvänt till Sverige.

FOTNOT: Ahmed är inte den unga mannens riktiga namn.

LÄS ÄVEN: Därför utvisades inte den tidigare Gävlebon till Tjetjenien

LÄS ÄVEN: Nu väcks åtal mot den tidigare Gävlebon för terroristbrott

Gefle Dagblads granskning av islamistisk extremism:

Abo Raad pekas ut som den extrema islamismens religiösa ledare i Sverige

Gävles moské vill sprida extrem tolkning av islam

Ali Al-Ganas önskan: IS-pass och flygbiljett till "Kalifatet"

Al-Ganas jobbar kvar på förskolan

Imamen som efterlyser större tydlighet från Sveriges moskéer

Anna Gullberg: Därför granskar vi Gävles moské

Mohamed Omar om Gävles moské: "Ett centrum för salafismen"

Gävleimamen ansvarig för radikal hemsida

Radikal imam fick predika i Gävles moské

Annons