Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Under stöveln

Lennart Oldenburg, f.d. förlagschef och lexikograf debuterar som författare med boken ”Under stöveln – Norge 1940 – 1945”. I sin föreläsning på Kafé Edbom på biblioteket i Gävle i kväll, tisdag klockan 19 kommer han att berätta om den tyska ockupationen av Norge, från 1940 när Hitler gav order om Operation Weserübung intagandet av Danmark och Norge, till våren 1945 när kriget var över. Det fanns en stark motståndsrörelse i landet. Det ledde till strider i stället för kapitulation. Över 10 000 norrmän miste livet.

8 000 sändes till tyska koncentrationsläger. Tre män hade nyckelroller; Vidkun Quisling, Norges statsminister och landsförrädare, Josef Teboven, tysk överkommissarie och Adolf Hitler, tysk führer och rikskansler. Lennart Oldenburg kommer att ge en mer detaljerad bild av förhållandena i Norge än de som tidigare dokumenterats i Sverige.