Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Underbara, hårdkokta ägg!

Sandvikenfödda Lena Sjöberg, just nu aktuell med två nya barnböcker, vänder och vrider på sina överraskande hårdkokta fakta om allsköns ägg.

Vad kom egentligen först – hönan eller ägget?! Rutinerade illustratören och barnboksförfattaren Lena Sjöberg (född i Sandviken) ställer den eviga frågan på alla möjliga vis, uttryckligen eller mer undersökande, i sin nya bok Hårdkokta fakta om ägg, en fristående fortsättning i utformningen på hennes bok Kalla fakta om is från 2010.

Man bara imponeras av Sjöbergs äggresearch lagom till påsk, här lämnar hon referenser som sin egen snabbvärpande första höna Sylvia, Höns av Neuschütz/Odén/Hagman och Hönsboken av Anders Jansson och Nina Östman och sen bygger hon sina fakta på uppslag efter uppslag av underbar improvisation i små, smarta historier från hur ett ägg blir till (!), över ägg som i livets uppkomst – hon hinner faktiskt med hela befruktningen på ett icke konstlat sätt – och diverse fågeläggläggande till myter om äggets magiska krafter.

Varse hennes ordentliga grepp kring ämnet blir man ändå förvånad över hur många infallsvinklar hon hittar, hur intressant man kan göra det som de flesta bara ser på som ännu ett dagligt födoämne, detta torde ju kunna svälla till vad som helst.

Här finns ägg under ytan, ägg i påskatid, historiska ägg och dinosaurieägg, ruvande hönor förstås och insekters ägg. Och här avhandlas viktiga mer eller mindre filosofiska frågor som hur kan kycklingen andas i ägget? – vem har inte undrat över det?! – liksom vem uppfann äggkoppen? till fakta kring danska fåtöljen Ägget och konstnärligt tillverkade, ryska Fabergéäggs vita emalj. Hon hinner till och med med lite pyssel och äggrecept på slutet.

Roligt blir det, överraskande och intressant. Dessutom lärorikt. Lägg till detta sida på sida med underbart typiska, humoristiska Sjöbergbilder och du har en bok för de lite större barnen, en bok som de kan förklara för de lite mindre.

Sanna Wikström