Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Underbart att ha hittat en metod som gör oss friska"

/

Utsålt. De föreläsningar som läkaren Annika Dahlqvist höll i Sandviken och Gävle i veckan drog rekordstor publik. Hon är läkaren som vågar gå mot strömmen och kämpar mot den fettsnåla dieten. Hon vill frälsa världen.

Annons

Hon kommer med tåget från Sundsvall med ryggsäck på ryggen, dubbade skor och ett glatt leende.
Det är svårt att tro att denna medelålders kvinna kan ha förorsakat den hittills största debatten beträffande vår föda.
Men så är det.
Och att hennes kostråd engagerar människor är uppenbart. Här finns två läger och Annika, som är övertygad om att hon har rätt, vill frälsa oss så att vi inser att fettsnål diet är av ondo.
Att hon fick den insikten var egentligen rena rama slumpen.
Hennes dotter, som läser medicin i Umeå, var med i en grupplaboration där olika slags dieter testades. Dottern fick prova på en lågkolhydratdiet och upptäckte till sin förvåning att hon gick ner tre kilo den veckan.
Helgen efter råkade hon vara hemma och berättade i förbigående för sin mamma som i alla år har provat olika dieter och jojo-bantat. Dessutom hade Annika fibromyalgi, ledinflammationer och en krånglande mage och mådde tidvis rejält dåligt.
Samma dag började Annika äta enligt dotterns diet, med mycket fett och litet kolhydrater. Sen var hennes öde beseglat. Hon gick inte bara ner i vikt, hon blev också frisk.

Resten är historia. Hon började tillämpa kostråden på sina diabetespatienter, som blev smalare och fick bättre värden.
Sen blev hon varnad av arbetsgivaren eftersom hon bröt mot Socialstyrelsens kostrekommendationer för diabetespatienter. Två dietister i Värmland anmälde henne och efter två års funderande konstaterade Socialstyrelsen att Annika faktiskt inte bröt mot vetenskap och beprövad erfarenhet, till många professorers förskräckelse.
Då var bollen redan i full rullning. Annika hade sagt upp sig från vårdcentralen i Njurunda och blev snabbt en efterfrågad föreläsare. Dessutom startade hon en blogg som blev den mest besökta på Passagen.

Så hur har det kunnat bli så här, undrar jag när vi ses i Gävle.
Hela världen har drabbats av en fetmaepedemi. Ingen har haft något svar på hur det har kunnat bli så. Men har sagt att vi äter för mycket, vi rör oss för litet. Men kan det helt enkelt bero på att vi äter för litet fett? Och fel fett?
Det är i alla fall Annika Dahlqvist övertygad om.
Förklaringen till världens rädsla för fett heter Ancel Keys. Han var en amerikansk forskare som på 50-talet med sina studier visade att fettrik kost leder till hjärtinfarkt.
Han lyckades skrämma en hel värld till att äta fettsnålt och han fick med sig hela den vetenskapliga världen. Professorer köpte hans budskap och matindustrin nappade direkt. Nu har man tittat närmare på Ancel Keys studier och upptäckt fusk. Han friserade resultaten för att passa hans egen teori.

Annika vägde som mest 80 kilo. Det mesta satt på magen så hon var otymplig.
När den nya dieten fungerade så bra på henne insåg hon att det handlade inte bara om henne utom om hela mänskligheten. Att avråda från det naturliga mättade fettet är fel. Det är det vi ska äta. Det är så självklart och logiskt egentligen, säger hon, för det är det som mänskligheten har ätit i alla tider.


Varför har man inte avslöjat Ancel Keys tidigare?
- Jag tror att det beror på livsmedelsindustrin som tjänar på de felaktiga kostråden och som har styrt utvecklingen, framför allt margarinindustrin, matoljeindustrin och kolhydratindustrin.

Hur stor betydelse har våra gener för vår vikt?
- Självklart spelar generna stor roll. Vi är ju våra gener. Men vi hade samma gener för 100 år sedan och då var ingen överviktig. När kroppen är inställd på en fettrik, kolhydratsnål kost så reagerar den ännu värre på en fettsnål kost. Den blir mer känslig. Det förklarar varför ursprungsfolk blivit så feta.
Jag säger att de som är unga, friska, slanka och fysiskt aktiva inte behöver äta den här kosten för då är risken att man blir känsligare för kolhydrater. Men vi som varit överviktiga och sjuka ska hålla oss strikt till det här, för vår hälsas skull.

Vilka ska äta den här kosten?
- De som är eller har varit överviktiga och sjuka. Andra tål att äta litet mer kolhydrater. Men ingen vet hur mycket man tål. Man ser motionärer, som är slanka som ändå dör i hjärtinfarkt. Ingen är garanterad mot att få sådana sjukdomar.

Varför möter du sådant motstånd?
- För att jag är så provokativ. Samtidigt får jag mycket uppmärksamhet som gör att folk upptäcker att frågan finns. Det var helt fantastiskt när Socialstyrelsen konstaterade att mina kostråd följer vetenskap och beprövad erfarenhet. Det var vändningen. Sen tycker de fortfarande inte om att jag säger att det naturligt mättade fettet är OK. Och det är där grunden ligger, att man tror att det och kolesterol är farligt.

Man kan ju tro att om man äter mycket fett så fastnar det i blodkärlen.
- Ja, det var det Ancel Keys trodde. Den tanken hade ingen haft förut och vetenskapsmän visste innan att så är det inte. Det är en oerhört primitiv tanke. Det är bara dumheter.

Ett äpple om dagen håller doktorn borta, brukar man säga. Varför avråder du från frukt?
- Ett äpple kan man visst äta om man är frisk och slank. Men det är mycket socker i all frukt och vi som är kolhydratkänsliga ska äta så litet frukt som möjligt.

Hur har det här förändrat ditt liv?
- Det har blivit väldigt dramatiskt. Det präglar hela mitt liv nu. Jag försöker avdela litet tid till familjen. Den tid jag har för att koppla av är när jag är ute och reser och föreläser. Då kan jag läsa romaner. Jag har inte skaffat någon laptop än, för det är skönt att koppla av.

Vad tycker du om sjukvården?
- Jag ser nu att väldigt mycket av sjukdomspanoramat beror på fel kost. Det är mycket som är felsatsningar. Mycket är inriktat på läkemedel och felaktiga kostråd.

Hur kan du vara så säker på att det här är det rätta?
- Framför allt för att det fungerar. Det är tusentals som rapporterar om det på min blogg. Det här fungerar när inget annat har fungerat. Det är underbart att ha hittat en metod som gör oss friska och slanka. Tidigare har vi bara blivit fetare och sjukare och haft hela skuldbördan, att vi har varit dåliga människor med dålig karaktär. Vi har beskyllts för att ljuga att vi äter mer än vi gör. Nu kan vi resa oss och bli slanka utan att vara hungriga. Vi blir friska från krämpor som vi inte ens visste att vi hade, som nariga armbågar och hälar. Huden blir mycket mjukare, hela kroppen fungerar bättre.

Har du berättat det här för Oprah Winfrey?
- Jag håller inte på och prackar på det här för alla möjliga kändisar. Jag går ut med mitt budskap, fritt och öppet och gratis.

Finns den här dieten i hela världen?
- Det är bara i Sverige som vi har tagit tjuren vid hornen och sagt att det är fettet som är bra, att vi måste ersätta kolhydratkosten med naturligt fett. Det är inte proteinerna som vi ska öka utan fettet. Det är vi ensamma om i världen och jag tror att det är därför vi blir så friska.
Det var vi som kom på det här, Lars-Erik Litsfeldt, Sten Sture Skaldeman och jag, parallellt, och oberoende av varandra. Det vi stöder oss på är Uffe Ravnskov, forskare i Lund som har skrivit boken "Fett och kolesterol är hälsosamt". Ända sedan 70-talet har han hävdat att det är lögn att fett skulle vara farligt. Ingen har lyssnat förrän vi har anammat det och för ut det.

Internationellt ligger ni närmast Atkinsdieten?
- Ja, men det är inte samma sak. Atkins har lågkolhydratkost i början och sen tar han in kolhydrater igen. Vi säger, gå ner i kolhydrater och stanna där nere resten av livet. Ingen ska äta fettsnålt. Det säger Atkins också. Men han har inte skiljt på olika fetter, inte på smör och margarin, vilket vi gör väldigt strikt. Han tycker dessutom att mycket av skräpmaten är OK. Han har haft sina Atkinsbar med mycket sötningsmedel. Vi tar avstånd från alla kemikalier inklusive sötningsmedel. Jag säger, vi behöver inte den söta smaken, varken socker eller sötningsmedel. Våra förfäder åt inget sött till vardags. På jägartiden kanske de aldrig åt söt mat.

Honung då?
- Det är socker men det är en mängdfråga. En tesked honung är inte farligt. Det är inte värre än en tesked mjöl. Det är lika mycket kolhydrater.

Om vi är vegetarianer?
- Om man äter mejeriprodukter, då är det helt OK. Då får man animaliskt fett och proteiner. En del äter ägg och det är suveränt. Det innehåller allt det nyttiga vi behöver. En del äter fisk och då är det ännu mindre problem. Veganer tror jag får näringsbrist.

Du har blivit profet!
- Ja, jag ska frälsa världen. Inte ensam naturligtvis, men tillsammans med alla andra som har insett samma sak. De beskyllde oss för frosseri och att man ska äta så väldigt mycket kött. Men vi säger, ersätt kolhydraterna med fett. Du behöver inte öka på köttet. Låt bli att slänga fettkanten på skinkan och kotletten. Fettet är så energirikt så det räcker med att öka måttligt. Ät ost med smör på. Undvik brödet som bara är kolhydrater och som gör dig mer hungrig.

Ur miljösynpunkt hävdar många att kossor som rapar bidrar till den globala uppvärmningen?
- I alla tider har det funnits gräsbetande djur. De är inte fler nu än tidigare så det kan absolut inte vara skyldiga till växthuseffekten. De var här först och borde ha rätt att få finnas. Tänk på alla hjordarna på savannen och pampas.

Hur ska du frälsa vetenskapsmännen?
- Om jag får folket att förstå hur de ska äta för att bli friska så kommer det att finnas ett tryck underifrån. När professorerna är ensamma att förespråka den fettsnåla kosten är de tvungna att ge sig. Vi börjar med Sverige så får vi se om det sprider sig i världen.

Vilken är din drivkraft?
- Att rädda mänskligheten. Varje människa jag lyckas rädda livet på genom att de ändrar kosthållningen är värt allt. Blir det då tusentals så är det tusen gånger mera värt.

Varifrån har du fått ditt mod?
- Det måste ha funnits från början. Man kan nog inte uppamma mod som inte finns. Jag har aldrig varit rädd för någonting. Jag kommer från en kyrklig familj. Jag hade mina duster med far som tyckte att man skulle göra som skriften säger. Det var en hel del generationsmotsättningar. Redan där tränade jag mig att ha egna åsikter och argumentera. Jag har aldrig varit religiös eller troende. Någon sådan ådra har jag inte.
Vad är meningen med livet?
- Att leva bra och fortplanta sig. Och göra så bra som det går för våra barn.

Du var med i "Kalla fakta" på TV i höstas. Vad tyckte du?
- Det var bra. Det var modigt med journalister som vågar ha ett öppnare sinne, som inte bara tror på professorernas sanningar. För ofta är det så att journalisten pratar med mig. Sen går de till någon professor och då är det hans sanning som gäller eftersom han har högre status.

Hur börjar man?
- Enklast är att öka det naturliga fettet, att gå från margarin och matoljor till smör. Att man kanske börjar med att öka på fettet innan man drar ner på kolhydraterna. Vitsen med det här är att vi inte behöver vara hungriga. Det är väldigt viktigt att vi får i oss det naturliga fettet. Varje cellmembran är uppbyggt till stor del av naturligt fett. Det är viktigt för hela kroppens funktion, inklusive hjärnan. Det är det vi märker, att vi blir gladare och stabilare i humöret och fungerar mycket bättre psykiskt när vi äter på det här sättet.

Hur äter du och din familj?
- De övriga i min familj är slanka och friska. Det är helt OK att de äter mer kolhydrater än jag. Jag kokar potatis till min man och själv låter jag bli. I övrigt äter vi lika. Han äter mer bröd än jag.

Äter du bröd?
- Ja, jag kan äta en liten tunn brödbit vissa dagar.

Vilka är de farligaste frestelserna?
- Bröd är det svåraste för många, men det är en vanesak. En del har sockerberoende som de triggar med bröd och får i gång ett missbruk. När jag är hemma själv är det inga problem. Det är när man kommer bort på fest. Men jag klarar av att äta en tårtbit och inget mer medan andra kan triggas att starta ett stort intag. Sen är det lätt att komma in i gamla vanor igen och då blir man sjuk.

Hur skulle du vilja att ditt liv ser ut om tio år?
- Jag hoppas att allas våra liv har blivit bättre, att vi äter bättre. Jag är övertygad om att om min kostmodell kommer fram så sjunker läkemedelsindustrin och sjukvården till ett minimum. Och livsmedelsindustrin måste anpassa sig.

Mer läsning

Annons