Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underbart var kort i ÅIK

Annons

I dag och i kväll är det fest i Åshammar. Hela bygden firar 40-årsminnet av den där fantastiska säsongen 1968 då Åshammars IK:s fotbollslag spelade i division II och vände upp och ner på allt vad Svealandsgruppen hade att erbjuda i form av motstånd.

Eller hur var det nu?

Nja, ska sanningen fram så varade Åshammars framgångssaga bara i... ja, faktiskt fyra dagar.

Den 26 maj vann ÅIK borta mot Brage med 5–2, och den 30 maj blev det 1–0 hemma mot Hammarby som hade stjärnor som Ronnie Hellström och Rolf ”Kocken” Andersson. Den klassiska matchen, den som alla minns.

Men före Bragematchen hade Åshammar förlorat de fem första. Och efter segern mot Hammarby lyckades laget bara skrapa ihop två poäng till före sommaruppehållet, som avslutades med en 10–1-förlust mot Sundbyberg.

Hade det funnits något hopp om en glad höst så försvann det den där eftermiddagen på Grimsta eller var det nu var Sumpan spelade sina hemmamatcher.

Det blev inga fler poäng under höstsäsongen heller. Åshammar vann två matcher, spelade två oavgjorda och förlorade 18. Målskillnaden blev 23–80.

Försvaret läckte som ett såll, och det var väl det som var Åshammars stora problem. Det spelade ingen roll att Sten Westberg och Tobbe Berg för det mesta fixade ett eller ett par mål när motståndarna i regel gjorde fyra eller fem.

Men det var ändå en härlig säsong, och även om lagledaren Åke Wiktorsson gav upp redan i början av augusti var Åshammars IK under ett par sommarveckor hela Sveriges populäraste fotbollslag, och det kan man leva länge på.

Det gjorde tyvärr inte Åke Wiktorsson. Han dog för många år sedan, och dessvärre är det fyra till av grabbarna som inte heller finns kvar i livet. Allan Lööw, som var 38 år 1968 och dubbelt så gammal som de flesta övriga, gick bort först. Sedan har han följts av Bertil Ziprus, Lennart ”Huppa” Lindh och Lennart ”Nacka” Eriksson.

– Det är väl lika bra att vi som är kvar firar nu medan vi fortfarande lever, sa Torbjörn Berg när han ringde för att berätta om jubileet.

Ha det så kul, killar. Själv jobbar jag i kväll men ska försöka titta in under eftermiddagen.

Annons