Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Underhållande om sånt vi behöver veta

Vi känner igen Henrik Flexeus från Hjärnstorm där han gör lustiga och pinsamt kloka experiment för att visa hur det är möjligt att påverka oss via vår normala mänsklighet. Hela, hela tiden utsätts vi för påverkan. Våra minnen och erfarenheter har utformats under årtusenden; vi kopplar ihop sinnesintryck med erfarenheter, vi formar tankar, reaktioner, aktioner och förnimmelser till kedjor som underlättar för oss – vi behöver inte alltid ”tänka efter” vilket är ändamålsenligt men tillåter att vi luras och blir lurade.

Allt det här är gammal kunskap, experimenten Henrik Flexeus hänvisar till ofta gamla, men Henrik Flexeus bok är underhållande och intressant, roande, munter och något förnyande av det kända, och i avsaknad av domar, pekpinnar eller fördömanden blir texten frisk och lämplig som exempelsamling och bredvidläsning i skolan.

Vi behöver veta det här; varför vi köper lotter, varför vi köper sånt vi inte behöver, varför vi vill ha det som andra har, hur vi påverkas av reklamens illusoriska modeller och av den ständigt närvarande it-porren.

Litteraturlistan är diger.