Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Underkända i skjutprov får behålla sina vapen

GÄVLEAlla poliser i länet som misslyckats på det årliga skjutprovet har fått behålla sina tjänstevapen. Detta trots att nya bestämmelser säger att den som inte klarar provet ska fråntas sitt vapen.

- Jag har dragit på det där men måste ta ifrån de som inte klarar proven deras vapen tillslut, säger länspolismästare Ulf Möller.
Gefle Dagblad skrev i slutet av februari att Rikspolisstyrelsen, RPS, skulle granska polisernas skjutkunskaper. RPS ville veta vilka poliser som hade tjänstevapen och hur det gått för dessa på skjutproven.

19 underkända
De visar sig nu att 19 av omkring 480 poliser i länet fick underkänt på övningen på grund av att de sköt för dåligt. Hela 90 personer har inte gjort provet alls och kan därför heller inte räknas som godkända.
Totalt riskerar alltså 109 personer att fråntas sina vapen. Länspolismästare Ulf Möller är själv en av dem.
- Jag har inte fått godkänt på provet. Jag klarar alla delar utom att skjuta prick på långt håll, säger han.
Rikspolisstyrelsen kommer under sommaren att fråga polismyndigheterna hur de agerat mot de som inte klarat testet.
Ulf Möller vill gärna ge länets poliser, inklusive honom själv, ytterligare tid så att alla som verkligen vill behålla sina vapen har chans att göra skjutövningen igen.
- Men klarar jag inte provet så lämnar jag in mitt vapen, säger han.
ANNA HÖGLUND