Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Undermålig miljö på häktet

GÄVLE
Konflikter och misstänksamhet mellan anställda som inte litar på varandra. Det är bara en del av Arbetsmiljöverkets dystra rapport om häktet i Gävle.

Annons
Dessutom är lokalerna för små, luften dålig och så läcker taket när det regnar.
- I dagens läge när vi har fullt för jämnan hinner vi inte prata med varann. Det påverkar mycket, att man aldrig får den återhämtning som vi fick förr när det fanns tomma celler, säger Katarina, skyddsombud på häktet, som inte vill ha sitt efternamn publicerat av hänsyn till familjen.

För få anställda
Hon menar att de flesta problem inom personalgruppen som noteras i Arbetsmiljöverkets inspektionsmeddelande beror på dåliga lokaler och att man är för få.
- Konflikter finns på alla arbetsplatser, det är en fråga om personkemi också.
Förhoppningarna är stora på det superhäkte som GD tidigare rapportert om, med så många som 80 celler i nya lokaler på fängelseområdet i Bomhus.
Jämfört med dagens 38 platser, ständigt fullbelagda.
- Det skulle framförallt bli bättre av att starta om på nytt i en fräsch miljö, att få göra det tillsammans. De här lokalerna är ju från 1971, och slitna.

Blev lovade
Tidigare löften om en uppfräschning av de befintliga lokalerna högst uppe i polishuset har gått om intet.
- Vi har blivit lovade ombyggnationer i omgångar. Av en eller annan anledning har det alltid fallit. det gör att personalen inte litar på att det blir av, känner misstro, säger Katarina.
Sommarvikarierande häkteschefen Esbjörn Sannered tycker inte att Arbetsmiljöverket träffar huvudet på spiken. I alla fall inte vad gäller den psykosociala arbetsmiljön, som verket kallar det.
- Jag känner inte igen mig som det står beskrivet. Visst finns det konflikter, men inte av den här digniteten, säger han.

Inte rökförbud
- Men vissa saker stämmer gott och väl. Luftkvaliteten är inte den bästa. Vi har inte rökförbud och rök kommer ut i korridorerna när man låser upp, säger Esbjörn Sannered.
Utom kritik av lokalerna och påpekandet att olika anställda inte litar på varandra finns kritik mot ordinarie chefen, Gunilla Hellström. Hon var under gårdagen på semester och gick inte att nå för en kommentar.
Innebörden av kritiken är att häkteschefen är otydlig.
- Men hon har en lika stressig situation som vi andra. Det läggs på mer och mer, menar Katarina, skyddsombud.

Mats Hedström
026-159639
mats.hedstrom@gd.se