Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Undvik passiv väntan

Runt om i landet har kommun- och landstingspolitiker sedan länge väntat på besked från regeringen. Får vi något statligt ekonomiskt stöd i vårpropositionen eller inte? I torsdags gavs svaret. Kristdemokraternas ekonomiske talesman Stefan Attefall kommenterade i radions nyhetssändningar att ”jag bedömer att för 2009 är det inte aktuellt med några nya pengar. Däremot är vårt partis bedömning att vi måste ge mer för 2010”.

Moderaterna, Folkpartiet och Centern resonerar efter samma linjer. Man hänvisar bland annat till finansutskottets utfrågning förra veckan där Konjunkturinstitutets (KI) generaldirektör Mats Dillén också gjorde bedömningen att kommunernas behov är större nästa år.

Regeringen får naturligtvis hård kritik från oppositionen, vars politik städse legat åt bidragshållet. Det finns inget ont här i världen som inte kan botas med statsbidrag i lämpliga doser... Men regeringen kan ta lätt på den kritiken. Finansminister Anders Borg, M, gör alldeles rätt när han håller hårt i plånboken. Det är faktiskt rimligt att kommuner och landsting först visar att de gjort precis allt som går att göra för att rädda de egna finanserna innan de kräver pengar av regeringen.

Ta till exempel landstinget Gävleborg, där politikerna vid flera tillfällen påtalat att de behöver ökade statsbidrag för att få ihop ekonomin. Men landstingets problem är ju just detta att man inte vidtagit de nödvändiga åtgärderna för att anpassa vårdorganisationen till den ekonomiska verkligheten. Här strävar man år ut och år in efter att ge mer vård än vad skatteunderlaget tillåter.

Varför ska regeringen skjuta till extra skattemedel till en verksamhet som tjurskalligt vägrar att göra de omstruktureringar som krävs för att ekonomin ska gå ihop?

I Ockelbo går kommunalrådet Magnus Jonsson, S, och ”väntar på vad som ska hända i vårpropositionen”. Inga varsel är visserligen ännu lagda men skatteintäkterna sjunker och Jonsson vill ha pengar av regeringen redan i år. Annars hotar han med ”drastiska åtgärder även i vår kommun”. I praktiken skulle det då innebära nedskärningar i personalstyrkan.

Och då gäller det alltså att regeringen finner att Ockelbo kommun verkligen har gjort allt man kan kräva i besparingar och rationaliseringar och att inget ytterligare kan göras för att klara välfärden i Ockelbo.

Hela landet genomgår i dessa tider ett ekonomiskt stålbad och statliga stödinsatser kommer säkerligen att behövas till såväl kommuner som landsting, i flera fall också redan i år. Men pengarna ska användas där det verkligen är motiverat och där de verkligen behövs.

GD 22 MARS 2009