Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ung besättning på gammalt skepp

GÄVLEI går fick Briggen Gerda besök av två betydligt äldre damer.

Annons
För en kort stund lade de hundraåriga segelskutorna Gratitude och Gratia till vid Gerda och hamnen fylldes med skrik och skratt från den 40 ungdomar starka besättningen.
Skutorna, som tillhör Svenska Kryssarklubbens Seglarskola, fylls varje sommar med ungaentusiaster som får uppleva en tvåveckors seglats.
Tanken är att ungdomarna ska lära sig att segla, få uppleva havet och samtidigt få många nya vänner.
- Det har varit jättekul och vi har verkligen haft en bra sammanhållning på båtarna, säger Anna Hedberg.

Seglat i skärgården
Skutorna lämnade Stockholm för två veckor sedan. Sedan dess har de hunnit med att segla i skärgården, besökt och övernattat i naturhamnar och svänga förbi Åland innan de satte de kurs mot Gävle.
- Det har varit dåligt med vind så det tog oss två dagar att komma hit men nattseglingen var fantastisk. Månen var riktigt orange och lyste upp vår väg, säger Filip De Geer.
Anledningen till att de kom hit är att besättningsbytet ska ske i Gävle hamn. Besättningen kommer från Luleå i norr till Malmö i söder och deras ålder spänner mellan 13 och 18 år.
På varje skuta finns åtta vuxna som hjälper ungdomarna att klara av seglatsen. De jobbar helt ideellt och seglar på sin semester. En av dem var Jerker Paulsson.
- Jag har växt upp och blivit uppfostrad på de här båtarna. Att segla på sin semester ser jag inte som någon uppoffring. Det är snarare avkopplande, säger han.

Tradition
Skutorna har seglat med ungdomar sedan 1957 och av tradition håller tjejerna till på en båt och killarna på den andra.
Skutorna har seglat ungefär samma rutt men har bara strålat samman fyra gånger.
Trots att många gärna hade velat träffa det motsatta könet lite oftare verkar många tycka att det var ganska skönt med uppdelningen.
- Det har bara varit bra. Killarna kan vara så fjantiga ibland men när vi väl har träffats har det varit trevligt, säger Anna Hedberg.
- Det har varit lite flamsigt med bara killar i bland och nu börjar vi bli lite desperata men det har varit helt okej ändå, säger Jakob Malmsten.
I går natt var sista natten med gänget och då lade de till vid ön Granskär i Gävles skärgård.
I dag är det besättningsbyte och så fort den nuvarande besättningen mönstrat av mönstrar nya ivriga unga seglare på.
Trots att de bitvis varit jobbigt är det ingen som ser fram mot avskedet.
- Vi har verkligen lärt känna varandra så det känns sorgligt att det är slut. Vi har lovat varandra att hålla kontakten för resten av livet, säger Louise Helgesson
DANIEL SIKSJÖ
026-159612
daniel.siksjo_gd.se