Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga får ny gård

SANDVIKEN
Sandvikens ungdomar får en ny träffpunkt i centrala Sandviken. I morgon slår UC, Ungdomsgården Centrum, upp portarna i Folkets hus.

- Det blir något helt nytt för ungdomar i Sandviken. Lokalerna har gett fantastiska möjligheter och ungdomarna har själva varit med och bestämt, säger Calle Andersson, som blir föreståndare.

Mycket att erbjuda
UC har fått en egen ingång intill Folkets hus huvudentré. Här ska ungdomar från 13 år till gymnasieålder kunna träffas, spela musik, surfa, skapa, träna, spela spel, se på teve, fika eller bara vara. De 320 kvadratmeterna har mycket att erbjuda. Förutom Calle Andersson kommer tre anställda att finnas till hands för ungdomarna. Det är i stort sett en vanlig ungdomsgård fast ändå bättre, tycker han.
- I och med att det här blir den största och mest centrala ungdomsgården i Sandviken kommer den att ha något av en övergripande funktion. Den blir lite av en idébank, säger han.

Fungerade inte
Sandviken har tidigare haft en ungdomsgård i centrum, O@sen på Odengatan, men Calle Andersson poängterar bestämt att det inte bara handlar om en flytt av den tidigare verksamheten till nya lokaler.
- Den verksamheten fungerade inte riktigt, kanske var den för dåligt organiserad. UC är en mer genomtänkt satsning på ungdomarna. Bara en sån sak som att ha utbildad personal är oerhört viktigt. Sen kommer vi kanske att vara lite hårdare här. Det ska vara absolut drogfritt. Här får de inte ens snusa. Det är ju lika farligt som rökning, säger han.

Inget tillhåll
Men när det är ungdomsdisko på stan och många unga driver omkring i centrum kommer UC att vara stängt.
- Det här ska inte bli något tillhåll för dem som inte släpps in på andra ställen för att de kanske har druckit. Personalen här ska inte behöva vara ordningsvakter. När det är stökigt utanför här, då gör vi något annat. Går på bio kanske, säger han.
Calle Andersson pratar mycket, engagemanget är tydligt när han visar runt i lokalerna där det fortfarande fixas och ställs i ordning.
- Ungdomsgårdar är viktiga. Det finns inte så många andra forum för ungdomar. Därför är det så viktigt att det också finns förebilder där. För kanske de flesta är ungdomsgården ett bra ställe att träffas och umgås, men för några är den den enda trygga punkten i tillvaron.
I morgon eftermiddag inviger kommunalråd Anette Wiktorsson den nya ungdomsgården. Därefter är det öppet hus för alla.
På kvällen spelar lokala rockband mot barnmisshandel.

SOFIA ÖHLANDER