Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga handikappade får korttidsboende

SANDVIKENEtt tiotal unga handikappade i Sandviken är i akut behov av korttidsboende.Därför startar kommunen omedelbart ett korttidshem.LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, säger att handikappade ska ha rätt till korttidsvistelse utanför det egna hemmet.

Syftet är dels att den funktionshindrade personen ska erbjudas miljöombyte, dels att anhöriga ska få avlösning.
I Sandviken har under en lång tid funnits behov för sådana platser för vuxna funktionshindrade.
I dag finns ett hem, Björkparken, som är ett korttidshem för barn- och ungdomar men det finns inget för den som är över 21.

Skrivelse
Behovet har funnits länge, konstaterar socialchefen Yvonne Bäckius i en skrivelse till kommunstyrelsen. Däremot har det saknats ekonomiska resurser.
Nu har man emellertid gjort en inventering av behovet och det har då visat sig att det finns ett tiotal unga vuxna som har stort behov av korttidsboende.
Sex av dessa har redan beviljats att få korttidsvistelse enligt LSS-lagen.
Alla dessa personer har tidigare haft rätt till korttidsvistelse på Björkparken men eftersom de nu blivit äldre än 21 år har de inte längre rätt att vistas där.
Vid tisdagens kommunstyrelsesammanträde beslutade man att bevilja ansökan om pengar från socialtjänsten. Att driva ett korttidsboende resten av året kommer att kosta 400 000 kronor.
- Det finns ett stort behov av den här typen av boende i kommunen och behoven bara ökar. Nu är vi dessutom i ett akut läge, säger kommunalrådet Stefan Hedin, s.

Stationsgatan
Boendet ska ligga på Stationsgatan i Sandviken.
Lokalerna är helt handikappanpassade och det behövs inga ombyggnationer eller andra omfattande investeringar för att snabbt kunna komma i gång.
Tanken är att boendet ska kunna ta emot två handikappade samtidigt med två personal både under veckorna och på helgerna.
Förhoppningen är att boendet ska bli kvar även nästa år. Årskostnaden blir 1,9 miljoner kronor.
- Vi kommer inte att stänga den sista december, lovar Stefan Hedin.
KARIN BERGKVIST