Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga hoppade på EU-tåget

SANDVIKEN
Hur mycket makt vill vi att EU ska ha? Det var något som bygg- och omvårdnadsprogrammens treor på Bessemer fick fundera över i går då de fick en utbildningsdag om EU och framtiden.

Annons
- Ungdomarna i Sverige håller på att missa tåget när det gäller EU. Nu finns en jättechans att påverka hur EU ska se ut i framtiden. Skiter du i EU så skiter EU i dig, säger Sven Olsson, projektledare för Europafrågor i skolan.
Bessemer deltar som enda skola i länet i EU-stafetten, EU 2004-kommitténs kampanj för unionens framtidsfrågor. Kampanjen betar av ett län på månad.
- Vi erbjöd olika skolor att vara med. Intresset från Bessemer var ganska stort. Vi tyckte dessutom att de hade en väldigt spännande idé, bygg- och vårdklasserna, säger Sven Olsson.
Idén är att de båda klasserna i maj ska göra en resa till Polen, på väg in i EU.
Under gårdagen kunde eleverna bland annat delta i olika rollspel där de fick testa roller i olika beslutsinstanser som FN, EU eller på mer lokal nivå, i kommunfullmäktige. Djurtransporter, sexhandel och flyktingpolitik var några av ämnena som diskuterades.
- Syftet är bland annat att öka medvetenheten om olika frågor och om hur beslutsprocessen ser ut, säger Sven Olsson.
Han tror att projektet kan väcka politiskt intresse bland ungdomar.
- Vi måste nå dem som har bestämt sig för att politik är trist, få dem att förstå att det här handlar om dem.

SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se