Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga män på botten

Arbetslösheten ligger nu på höga 8 procent. Det är en nivå som Sverige kan stå ut med en kort tid men på sikt måste sysselsättningen upp. Ännu har inte konsumtionen minskat allt för påtagligt men skruven drar stadigt nedåt. Allt eftersom arbetslösheten ökar och blir bestående minskar allmänhetens vilja att konsumera. Det är en naturlig reaktion. I dåliga tider försöker åtminstone de privatförståndiga att inte helt länsa plånboken och lån blir det ju inte fråga om.

Det här innebär att den ekonomiska aktiviteten avtar och att arbetslösheten därmed ökar. Det är i den processen landet nu är inne. Innan lagda varsel hunnit få genomslag har 76 000 jobb försvunnit. På ett år har antalet arbetslösa ökat med omkring 100 000 personer.

Statistiska centralbyråns (SCB) arbetskraftsundersökning för februari visar på en snabb försämring av arbetsmarknaden. Enligt SCB är nu 387 000 personer arbetslösa, inräknat de 102 000 som är heltidsstuderande men ändå söker jobb. Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén spår en arbetslöshet för året på över 10 procent, Riksbanken säger 9,1 medan Handelsbanken, som är mest pessimistisk anger 10,3 procent som trolig nivå.

Det är främst industrijobb som försvinner och det innebär att det är männen som drabbas hårdast. Männen jobbar i industrin och inom byggverksamheten, ofta i jobb som kräver mindre utbildning. Dit har alltså arbetslösheten nått först. Efter hand som krisen fortsätter kommer dock de offentliga arbetena att minska och det slår då mot kvinnorna.

Mitt i allt detta finns det skäl att fokusera på ungdomarna.

Det är skakande att var fjärde under 25 år är arbetslös i dagsläget. På ett år har arbetslösheten i gruppen 15-24 år stigit från 19 till 24,8 procent. Dagens ungdomsarbetslöshet i Sverige är uppe på rekordnivå även med internationella mått. Det här går inte att skaka av sig problemet med unga arbetslösa med trösten att det blir bättre när konjunkturen vänder upp eftersom dessa ungdomar kommer att få svårt att få jobb då också. Många är dåligt utbildade – det gäller särskilt unga män – och vem vill satsa på en dåligt utbildad 30-åring som aldrig haft ett fast jobb?

Den här problematiken har bäring mot skolsystemet; i dag är upp mot 70 procent av de studerande vid universitet och högskolor kvinnor. Bland unga män tycks finns en trend att betrakta utbildning som onödig och att plugg bara är till för nördar – och kvinnor då. Om bara några år har vi kadrar av outbildade män som blivit akterseglade på arbetsmarknaden.

Kriser brukar avslöja brister av skilda slag och så är det med den nu pågående ekonomiska krisen också. Bland annat avslöjar den att längst ner i botten står unga män på lösa jobb utan utbildning.

GD 23 MARS 2009