Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga röster viktiga för ett gott samhälle

Ständigt översköljs vi av information om att barn och unga saknar framtidstro. Svenska kyrkan i Gävle arbetar för att skapa bra uppväxtvillkor och att ge alla människor livsmod trots att det är jobbigt ibland. Att ge unga verktyg att påverka är ett sätt att skapa hopp. Därför inrättar vi nu ett barn- och ungdomsråd, skriver kyrkoherde Karin Sarja.

För ett år sedan bjöd Svenska kyrkan i Gävle in till ett samtal med ungdomar från olika sammanhang. Temat för samtalet var: Vad gör vi alla tillsammans för att skapa goda förutsättningar för ungas liv och framtid?

Det som framkom då, och som rimmar med vad vi vet sedan tidigare, är att unga människor vill vara med och skapa det goda livet för allas framtid. Det gäller att se problemen, men också att det finns lösningar.

Livet är inte alltid lätt att leva, ingen är perfekt och vi går alla igenom faser som kan vara jobbiga. Kristen tro handlar inte om att blunda för det svåra, men att ändå ge livsmod utifrån erfarenheten att man inte är ensam även om det känns så.

Bilden av ungas framtid som målas upp går annars ofta i en dyster färgskala. Återkommande möts vi av rapporter om att barn och unga känner oro inför framtiden.

En studie från Linnéuniversitetet 2016 visade till exempel att ungdomar mellan 18 och 25 känner oro och stress över sin egen framtid och en rädsla för att inte lyckas i livet. De känner även en växande oro för stora samhällsproblem som miljöförstöring, bostadsbrist och arbetslöshet. Den stress och oro som de unga känner hänger enligt rapporten troligen ihop med att ungdomstiden har blivit allt längre.

En studie från Uppsala universitet 2017, ger också bilden av att ungdomar har tappat hoppet när det gällde miljöområdet och befarar att vi är på väg mot en miljökollaps.

En rapport från Fryshuset 2017 som syftar till att svara på vad unga i dag tänker och känner kring framtiden visar att ”dagens unga inte är förberedda inför vuxenlivet”.

Den rapporten visar även: Att bli lycklig är det som unga tror är svårast att uppnå i framtiden. Hälften av alla tjejer känner sig oroliga, ångestfyllda, ledsna eller nedstämda vid tanken på framtiden. Bara två procent tycker att politiker alltid lyssnar på ungdomar.

Att ständigt få negativa bilder gör att många unga tappar tron på framtiden och det blir lätt att den ena bilden förstärker den andra av missmod.

Svenska kyrkan i Gävle vill gärna vara med att ge förutsättningar för andra bilder av framtiden. I det arbete som inleddes förra året kunde vi se att dessa berättelser finns hos de unga själva och med rätt förutsättningar kan unga skapa nya möjligheter.

Som ett led i detta arbete inrättar Svenska kyrkan i Gävle nu ett barn- och ungdomsråd. Syftet med rådet är att barn och ungdomars synpunkter, tankar och idéer ska tas till vara på ett bra sätt.

Vår ledstjärna är: ”I kristen tro intar barnen en särställning och de behöver därför särskilt uppmärksammas i Svenska kyrkans verksamhet.” Genom att inrätta rådet går vi ännu ett steg från viktiga ord mot reell handling.

Karin Sarja

kyrkoherde Svenska kyrkan Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel