Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga saknar jobb i Hofors

Hofors har drabbats hårt av arbetslöshet bland de unga. Sommarjobben i stort uteblev och läget är bekymmersamt.

Juli månads siffror visar att 94 ungdomar i åldern 18 – 24 år helt saknar någon sysselsättning.

Hofors är den kommun i Gästrikland som har överlägset högsta andelen unga utan jobb.

För juni månad var nära 14 procent av ungdomarna mellan 18 – 24 år inskrivna som arbetslösa. Men närmare 150 unga har någon form av program och aktivitet.

En orsak till kommunens svåra situation är nerdragningar på Ovako och kommunen. Även småföretagen har i sommar färre sommarjobb och prognosen är fortsatt dyster.

Även i Sandviken är ungdomsarbetslösheten hög med närmare tio procent unga arbetslösa. Här är drygt 500 ungdomar i någon form av program, uppger Stefan Östblom på arbetsförmedlingen.

I både Gävle och Ockelbo är drygt sju procent av de unga mellan 18 och 24 år arbetslösa. I alla kommuner utom Ockelbo är fler killar än tjejer anmälda arbetslösa, speciellt stor är skillnaden i Hofors med 16,7 procent arbetslösa killar men bara 10,8 procent arbetslösa tjejer.

För Hofors kommun innebär arbetslösheten att många tvingas söka socialbidrag. Kommunen hade budgeterat för runt sex miljoner i utbetalt försörjningsstöd, men fortsätter utvecklingen blir det runt nio miljoner befarar kommunens nye socialchef Jan Bornestig.

– Men vi försöker förbättra läget med riktade insatser via centrum för arbete, säger han.