Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga saknar jobb i Hofors

Hofors har drabbats hårt av arbetslöshet bland de unga. Sommarjobben i stort uteblev och läget är bekymmersamt.

Juli månads siffror visar att 94 ungdomar i åldern 18 – 24 år helt saknar någon sysselsättning.

Annons

Hofors är den kommun i Gästrikland som har överlägset högsta andelen unga utan jobb.

För juni månad var nära 14 procent av ungdomarna mellan 18 – 24 år inskrivna som arbetslösa. Men närmare 150 unga har någon form av program och aktivitet.

En orsak till kommunens svåra situation är nerdragningar på Ovako och kommunen. Även småföretagen har i sommar färre sommarjobb och prognosen är fortsatt dyster.

Även i Sandviken är ungdomsarbetslösheten hög med närmare tio procent unga arbetslösa. Här är drygt 500 ungdomar i någon form av program, uppger Stefan Östblom på arbetsförmedlingen.

I både Gävle och Ockelbo är drygt sju procent av de unga mellan 18 och 24 år arbetslösa. I alla kommuner utom Ockelbo är fler killar än tjejer anmälda arbetslösa, speciellt stor är skillnaden i Hofors med 16,7 procent arbetslösa killar men bara 10,8 procent arbetslösa tjejer.

För Hofors kommun innebär arbetslösheten att många tvingas söka socialbidrag. Kommunen hade budgeterat för runt sex miljoner i utbetalt försörjningsstöd, men fortsätter utvecklingen blir det runt nio miljoner befarar kommunens nye socialchef Jan Bornestig.

– Men vi försöker förbättra läget med riktade insatser via centrum för arbete, säger han.