Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga sexförbrytare ämne för avhandling

GÄVLE
En 13-åring som haft sex med en fyraårig pojke. Eller en tonårsgrabb som utnyttjat sin sjuåriga lillasyster sexuellt över 100 gånger.

Annons
Cecilia Kjellgren, socionom och doktorand vid Lunds universitet, har mött dem båda.
I går besökte hon Gävle och delade med sig av sina erfarenheter från mångårigt arbete med unga sexualförbrytare. Åhörarna bestod av socialtjänstpersonal från Gävle kommun.
- 15-17-åringar är extremt överrepresenterade i statistiken över sexuella förbrytare. 28 procent av våldtäkterna mot minderåriga begås av en person som är under 18 år, säger hon.
År 2000 blev 199 ärenden där personer som inte är myndiga begått sexuella övergrepp mot barn kända.

Indelning
Cecilia Kjellgren har tittat närmare på fallen och delat in de unga förövarna i två olika grupper - de som förgriper sig på små barn och de som förgriper sig på jämnåriga.
- Den första gruppen använder sig av manipulation för att få barnen dit de vill, precis som vuxna förövare, säger Cecilia Kjellgren.
Sedan berättar hon om en 13-åring som under två dagar arbetade med att bli kompis med en fyraårig pojke. När han sedan byggt upp tillräckligt med förtroende bjöd han hem pojken för att spela tv-spel.
- "Men innan vi ska spela är det en annan sak vi måste göra", sa 13-åringen. Sedan hade han analsex med fyraåringen, berättar Cecilia Kjellgren.
- De som förgriper sig på jämnåriga har däremot ofta en våldtäktsprofil. Där handlar det om mycket mer hot och våld.

Övergrepp i grupp
Att begå övergrepp i grupp är också betydligt vanligare bland unga förövare än bland vuxna. I de fallen gäller det för socialtjänsten att försöka reda ut vem som var drivande och vilka som var medföljande. I 77 procent av de uppdagade fallen under år 2000 gjorde socialtjänsterna en utredning kring förövaren.
- Men i 21 procent av fallen gjordes ingen utredning. Det är jätteallvarligt, säger Cecilia Kjellgren.
- Vi måste göra något med förövarna. Göra vad vi kan för att förhindra att de ödelägger ännu fler barns liv.

ANNA HÖGLUND
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se