Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomar mister livsviktig skolgång

Att förlora boende och skola i kombination med hotet om utvisning bäddar för allvarlig psykisk ohälsa. Under månaderna efter jul har tre afghanska ungdomar tagit livet av sig i Sverige och ett mycket stort antal gjort självmordsförsök, skriver nätverket Frivillig i Sandviken.

Rapport i SVT1 söndagen den 26 februari innehöll ett inslag från Falun om situationen för två ensamkommande killar som när asylboendet stängs riskerar att förlora sin möjlighet att gå i skolan. Migrationsverket kan förflytta dem till vilken kommun som helst.

Om deras ålder har skrivits upp, så att de enligt Migrationsverket är 18 år, kommer de inte att ha rätt till skola i den kommun de flyttas till. De kommer också att mista kontakten med lärare och andra elever – just det som är deras trygghet i en minst sagt otrygg situation. Detta är exakt vad som hotar ett stort antal ensamkommande ungdomar i Sandviken.

Nätverket Frivillig i Sandviken kontaktades före jul av rektor Eva Simonsson på Bessemergymnasiet på grund av att många elever mår så uppenbart dåligt att lärare frågar sig vad civilsamhället kan göra för att hjälpa dem.

I och med att beskeden kom om att samtliga asylboenden i Sandviken ska stängas ökade oron bland eleverna. Att förlora boende och skola i kombination med hotet om utvisning bäddar för allvarlig psykisk ohälsa. Under månaderna efter jul har tre afghanska ungdomar tagit livet av sig i Sverige och ett mycket stort antal gjort självmordsförsök.

Till hotbilden hör att Migrationsverket till synes systematiskt skriver upp åldern på afghanska pojkar så att de blir äldre än 18 år. En genomgång av 140 asylutredningar med åldersuppskrivningar gällande unga afghaner visar att 60 procent av dem inte har genomförts på ett rättssäkert sätt. Vi mötte tio afghanska pojkar för en månad sedan och fann då att nio av tio pojkar hade fått åldern uppskriven.

Den tionde var 18 år och hade alltså inte skrivits upp men hans två år yngre bror är nu formellt tre månader äldre än sin storebror. Vid flyttning till en annan kommun kommer ingen av de här tio ungdomarna att ha rätt att gå i skolan.

Två exempel visar på problematiken. M. som fått sin ålder uppskriven, fick lämna tryggheten på Pangea och Bessemergymnasiet och skickades till asylboende i Arboga i sovsal med tre vuxna män. Där hade han inte rätt att gå i skolan.

N. drabbades av detsamma. Han fick lämna sitt trygga familjehem i Uppsala och Celsiusskolan och placerades på asylboendet Trumpeten i Sandviken. Här får han inte gå i skolan. Det är en inhuman hantering av unga människor i stort behov av stabilitet och trygghet.

Migrationsverkets ska stänga asylboendet Backberg i Kungsgården vecka 12, Trumpeten i Sandviken vecka15, Gysinge vecka 18. När eleverna flyttas från kommunen före terminens slut, avbryts deras skolgång för gott och de mister möjligheten att kvalificera sig för att komma in på gymnasiet i höst.

Problemet är att utflyttningen redan har börjat. För en dryg vecka sedan flyttades en elev från Bessemerskolan till Järvsö och i fredags flyttades fyra elever till olika kommuner – Åre, Sundsvall, Ludvika, Norberg.

Vi i nätverket Frivillig i Sandviken ser det som livsnödvändigt att låta ensamkommande få stanna i kommunen och fortsätta sin skolgång här. De har skapat tunna rottrådar till just den här platsen, skolan och de vuxna de har mött.

På samma sätt menar vi att alla andra åldersuppskrivna elever behöver få rätten att bo kvar i den kommun där de har tillåtelse att gå i skolan. Inga unga som är igång med studier borde hänvisas till sysslolöshet och väntan på asylboenden för vuxna.

Migrationsverket tillåter att asylsökande bor kvar i kommunen om boende kan ordnas. Alla som vill hjälpa till att leta boende och lösningar i Sandviken med omnejd, ta kontakt med oss!

Frivillig i Sandviken

Eva Ernman, Anita Grünbaum, Sigbrit Nordvall och Elisabeth Wikberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel