Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomsgården i Järbo hotad

Ungdomsgården i Järbo måste flytta. Ventilationen är så dålig att ungdomar med astma får svårt att vistas i lokalen. Problemet är bara att det inte finns något passande alternativ.

– Det är flera ungdomar som måste gå ut ett tag på kvällarna och andas frisk luft. Men det är också många som har slutat komma hit, just på grund av den dåliga luften, säger Marianne Åsberg, fritidsledare i Järbo.

Problemen med lokalen är dock inget nytt. Fritidspersonalen har länge försökt förklara situationen. Snickeriet som ligger i rummet bredvid har bara en köksfläkt som utsug och mycket damm tar sig över till ungdomsgården.

Varje dag när Marianne Åsberg kommer till jobbet måste hon börja med att städa i en timme.

I november 2011 satte dock facket ner foten. En miljö- och hälsoskyddsinspektör från Kommunal besiktigade lokalen och krävde att de stängde senast den 21 december. Arbetsförhållandena var inte godtagbara. Men Kultur- och fritidskontoret lyckades få till ett uppskov, under förutsättning att en ny lokal ordnas så fort som möjligt.

Niklas Bergdahl, enhetschef för föreningsenheten och ansvarig för kommunens ungdomsgårdar, säger att det är viktigt att lösa problemet så fort som möjligt. Men att det är svårt.

– Vi försöker hitta något men det är svårt, det finns inte många bra lokaler i Järbo. Vi hoppas på Swedbanks gamla kontor, men Sandvikenhus sitter på beslutet vad de vill göra med lokalen. Jag förstår dem, att de kanske vill ha en annan hyresgäst. Men ur ett samhällsperspektiv är det här viktigt.

Jenny Glumoff, kommunikations- och marknadschef på Sandvikenhus, förklarar att banklokalen har ett av de bästa lägena i Järbo och att en restaurang, kafé eller affär kanske skulle passa bättre.

– Det kan bidra till att öka Järbos attraktivitet. Vi måste också ta hänsyn till hyresgästerna i huset, vad de vill. Vi måste fundera på vad vi vill göra med lokalen. Se vad som passar bäst för lokalen, med tanke på läget.

Ungdomsgården är öppen tre dagar i veckan och en av de som alltid finns på plats är 15-årige Casper Sjöblom. Han gillar att vara där.

– Alla trivs här, man kan spela spel eller bara umgås med vänner. Det skulle inte vara roligt om de var tvungna att stänga.

Även om han gillar gården och lokalen som den ligger i tycker han att dammet är störande.

– Jag har ju astma, så det blir jobbigt.

Sandvikenhus har erbjudit ungdomsgården två alternativ, men Marianne Åsberg berättar att det inte fungerar.

– Den ena lokalen är en gammal pizzeria, men den är helt mögelskadad. Sedan försökte Sandvikenhus ordna Sandvikenboendes samlingslokal. Men den används ju av deras hyresgäster för fester och möten. De vill ju ha den kvar.

Vart ungdomsgården ska flytta är ännu oklart, men Niklas Bergdahl är besluten om att de kommer att hitta en ny lokal.

– Vi måste hitta en lösning, men det kan ta lite tid.