Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsjobben är borta

/

I Älvkarleby är ungdomsarbetslösheten 30 procent – trots att kommunen ligger i länet med landets lägsta ungdomsarbetslöshet.

– Det finns inga så kallade lätta jobb kvar, säger Eva Karlsson Berg, platschef hos kommunens största privata arbetsgivare Stora Enso.

Annons

När Skutskärs bruk sysselsatte som flest var över tusen personer anställda. Bara för fem, sex år sedan var antalet nere på cirka 550 – för att i dag ha minskat ytterligare till runt 370.

Från att årligen ha fyllt på med ung och ofta outbildad arbetskraft är det i dag tekniskt eller naturvetenskapligt gymnasium som krävs – minst – i den mån det fylls på överhuvud taget.

Ett visst rekryteringsbehov kommer dock att finnas framöver, menar Eva Karlsson Berg. Anledningen är kommande års pensionsavgångar och för att klara omställningen söker företaget redan nu efter ung arbetskraft, bland annat operatörer.

– Vi måste börja nu för det tar så pass lång tid att lära sig jobbet, säger hon.

I dag är det relativt lätt att rekrytera men mycket tyder på att det blir svårare i framtiden. Därför jobbar Stora Enso en del mot kommunens skolor i syfte att öka teknikintresset hos barnen, berättar Eva Karlsson Berg.

För Älvkarleby kommun är det bara att gilla läget. Stora Enso finns fortfarande kvar och det är mycket annat som talar för kommunen, tycker kommunchefen Olov Rydberg, inte minst geografin.

– Vi ligger bra till med närhet både till Gävle och Uppsala. Sedan är ju besöksnäringen en viktig del med Rullsand, Laxön och Fiskecampen, bland mycket annat, säger han.

Tanken är att tjänstenäringen ska täcka upp i takt med att effektiviseringarna fortsätter inom industrin.

– Vi har också sett att det dyker upp en del företag i kölvattnet efter Vattenfalls forsknings- och utvecklingsverksamhet, säger Olov Rydberg.

Men för att lösa det akuta problemet med en ungdomsarbetslöshet på över 30 procent jobbas det på flera fronter, enligt kommunchefen. I Uppsala län finns ett samverkansprojekt där kommunerna, landstinget och arbetsförmedlingen jobbar tillsammans med ungdomar som står längst i från arbetsmarknaden. Det handlar framför allt om att hitta lösningar för varje enskild individ.

– Det har varit framgångsrikt, säger Olov Rydberg.

Älvkarleby kommun har också bjudit in arbetsförmedlingen i Gävles chef, Charlotte Humling, för ”förutsättningslösa samtal”.

Olov Rydberg är trots allt optimist.

– I procent räknat är det många unga som är arbetslösa men vi är en liten kommun och det gör att antalet inte är så stort. Det behövs inte så mycket för att de här procenten ska sjunka rejält.

Mer läsning

Annons