Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomsliga länsade konton

En ungdomsliga lurade människor över hela landet att avslöja koden till bankkontot.
Bland de som fick sina konton länsade finns en kvinna i Sandviken:
– Jag blev helt blåst, säger hon.

Sammanlagt är det elva personer, de flesta i 20-årsåldern, som åtalats för att på ett både skickligt och fräckt sätt ha lurat internetkunder i Swedbank på ungefär en miljon kronor.

– Man har ringt nattetid och sagt att det pågår ett dataintrång och att säkerhetsavdelningen därför behöver koden från dosan, förklarar Kristofer Magnusson, åklagare i fallet, ligans tillvägagångssätt.

När den yrvakne internetkunden uppgett koden från sin dosa har någon av ligans medlemmar omedelbart knappat in den på sin egen skärm.

Genom att påstå att den inte fungerade fick man koden en gång till och kunde godkänna överföringar från internetkundens konto till sitt eget.

I Swedbanks säkerhetslösning behövs förutom koden från dosan även det rätta personnumret.

– Men sådana är enkla att komma över på olika internetsidor. Troligen har man redan haft personnumret framtaget och klart när man ringt de nattliga samtalen, säger Kristofer Magnusson.

Offren för det enkelt upplagda men effektiva bedrägeriet finns i hela landet. En kvinna i Sandviken, som vill vara anonym, hör till de drabbade.

– De ringde i januari. Klockan var fyra på natten. Det var en mansröst som varnade för ett intrång.

– Jag ifrågasatte varför de ville ha koden men den här personen lät väldigt trovärdig. Jag var nyvaken och blev stressad.

Efter samtalet förstod Sandvikenkvinnan att hon blivit grundlurad. Rösten i telefonen tillhörde en bedragare i stället för någon på Swedbanks säkerhetsavdelning. Och eftersom kvinnan även skötte sin gamla mammas bankkonto blev stölden ännu mer kännsbar.

Totalt 52 601 kronor försvann i väg till spelkonto hos ett vadslagningsföretag som en av de misstänkta männen i Swedbankligan hade.

Ytterligare en kalldusch kom senare. Banken tänker inte ersätta Sandvikenkvinnan eller de andra drabbade kunderna med en krona. Man ansåg att kunderna borde ha varit försiktigare och därför får stå för smällen själva.

– Jag hade hoppats att de i alla fall skulle hålla min mamma skadeslös. Hon har ju inte gjort något fel, säger kvinnan i Sandviken.

Rättegången mot ligan inleds redan den här veckan. Huvudmisstänkt är en man från Gotland som fick kontakt med flera av medbrottslingarna på ett behandlingshem i Vallentuna. Det var från behandlingshemmet som de bedrägliga samtalen gjordes.

En av de misstänkta har kopplingar till Gästrikland och var tidigare skriven på en adress i Hofors.

Kvinnan från Sandviken ska vittna under rättegången. Men hon slipper att konfrontera bedragarna ansikte mot ansikte.

– Mitt vittnesmål kommer att ske över telefonen. Jag har inget intresse av att träffa dem och är bara glad att slippa.

Liksom många andra i hennes situation grämer sig kvinnan över att ha blivit lurad.

– Jag blev helt blåst. Senare har jag undrat hur jag kunde gå på det. Men jag var ju inte ensam, säger hon.