Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unge Silver presenterade sig igen

/
  • Jakob heter han, den nya generationen Silfverberg i Brynäs. Och en egen målgest har han.

Jag ber att få salutera och säga GRATTIS till Brynäs attityd- och kämpastarka gäng, som fixade en efterlängtad slutspelsplats redan en omgång från slutet.

Annons

Tänk vad skönt det nu blir för alla brynäsanhängare att bänka sig i Läkerol Arena på sen lördagkväll, njuta av avslutningsmatchen mot Färjestad och slippa vara minsta nervös.

av det kämpastarka brynäsgänget skedde redan under slutminuterna mot Timrå, då i stort sett hela den välfyllda arenan (fina 7.293 själar) stod upp och applåderade mannarna för 4-3-segern, som innebar att Brynäs bytte plats med just Timrå och gick upp på sjunde plats.
Fast det saknar mindre betydelse i sammanhanget. Brynäs har visserligen chansen att bli sexa, men föga troligt som det är och slutar nog endera på nuvarande placering eller som åttonde lag.
Det gör att redan serievinnande Färjestads BK, som gästar Sätraåsen och Läkerolen i epilogen, med nästan hundraprocentig säkerhet väljer att få möta Brynäs i kvartsfinalspelet som inleds nästa torsdag på hemmais för Tigerboysen.

för en tid sedan, närmare bestämt den 12 februari efter 6-1-segermatchen mot Linköping, att en ny brynässtjärna var född.
Namnet var unge junioren Jakob Silfverberg.
Han blev utan poäng den gången - och nu mot Timrå presenterade han sig igen via två mål och ett assist. Återigen planens bäste spelare, som då mot LHC, och även mot TIK korad till matchens lirare, med fullt fog.
Jakob sköt sina två första elitseriemål - och han sköt därmed Brynäs till slutspel.
Jakob har hockeyn i blodet så att säga, eftersom Silfverberg är ett efternamn som verkligen förpliktar här i stan.
Pappa och gamle storbacken Jan-Erik (numera med i huvudstyrelsen) spelade 385 matcher i Brynäströja nr 3, gjorde 23 mål och var med och hemförde fyra SM-guld i slutet på 70-talet och farbror Conny (tröjnummer 11) spelade 439 matcher, var lite värre med 133 mål och ett SM-guld 1980.
Så än har allt Jakob lite att ta in när det gäller målfabrikationen gentemot farbror Conny - men pappa Jan-Eriks 23 fullträffar tar det nog inte så många år innan han nått upp till.

gör sin första A-lagssäsong och spelat 15 elitmatcher när de två oerhört viktiga målen kom.
Det första kom efter drygt halva matchen, eller exakt 12.31 in på mittperioden, vid ställningen 2-2.
Jakob fick stå helt omarkerad framför Johan Backlunds kasse och Jonathan Granström hittade fram med passningen, pucken slank in mellan benen på TIK-keepern och Brynäs hade hämtat upp 0-2-underläget redan efter 4.15 minuter i första perioden.
Knappt tre minuter senare slog Silfverberg till på nytt.
Backen Dennis Persson missbedömde en studsande puck vid egen blå och gav Jakob fritt fram in i zon, iskallt drog han bort Backlund och satte 3-2 i tom målbur.
Brynäs hade svängt helt på matchbilden, med sin härliga lagkänsla och attityd rakt genom hela laget från på nytt säkre målvakten Anders Lindbäck, som stod sjätte matchen i rad, och övertygade stort efter en något darrig start där han tappade ett par pucken.
Men resten av matchen var han kanonbra, precis som i en lång rad av matcher på sistone.

startade inte alls bra, hittade inte sina positioner i egen zon och det enormt åkstarka Timrålaget formligen flög fram och offensiven i attackerna var näst intill omöjligt att få stopp på.
Det blev både 0-1 och 0-2 inom loppet av tre minuter i matchöppningen - och man fruktade att Brynäs skulle bli utskåpat.
Samtidigt som jag hade i bakskallen att den här offensivlustan bara inte kunde pågå i en hel match.
Och se: Brynäs fick det viktiga 1-2-reduceringsmålet i power play genom Emil Sandin som tog vara på en målvaktsretur och Emils sjätte mål för säsongen blev upptakten till vändningen.
Mads Hansen styrde in 2-2 när blott sju sekunder återstod av period 1, rakt upp i nättaket gick pucken efter Sundqvists kanon från blå. Även den fullträffen kom i numerärt överläge, en spelform där Brynäs sakta men säkert tagit sig på slutet.
Czarneckis mannar växte mer och mer in i matchen och andra perioden gick klart till Brynäs.
Jakob Silfverberg var "hof"-leverantör av de två målen fram till 4-2-ledning. Slutperioden förlorades visserligen med 0-1 men närmare kom inte Timrå i sin jakt på ett kvitteringsmål, som ändå inte haft nån betydelse eftersom båda lagen vid det laget redan vara play offklara.
Detta då såväl Djurgården som Modo föll i sina bortamatcher.
Och den förväntade spänningen uteblev helt kring strecken.

under all förhållanden sin styrka att spela på ledning på hemmplan i slutronden.
Det kändes nämligen tämligen stabilt ut under de avslutande 20 minuterna, även om Timråiterna snurrade rejält kring Lindbäcks kasse i slutminuterna. Denne tog dock allt och underströk att han för närvarande är nummer ett i kassen.
Den tidigare så framgångsrika A-kedjan blev mållös (Widing blev lätt skadad och utgick i slutet) och i stället var det glädjande nog tredjeanfallet som drog blickarna till sig och sammantaget skrapade ihop åtta poäng.

var värst (och bäst) med sina tre poäng via två mål och ett assist medan Sandin gjorde ett och passade till ett och tredje länken Granström noterades för två assist.
Emil Sandin gjorde sin bästa match på mycket länge och glädjande var se att hans tidigare försvunna aggressivitet och fränhet i närkamperna åter fanns på plats.
Emil är tydligen på väg mot slutspelsform, liksom hela kedjeenheten.
En annan som jag vill sätta ett stort plus för var fjärdetrions center Alexander Sundström, som agerade pudelklokt i allt han företog sig på isen, var hela tiden rätt placerad och utförde ett enormt grovjobb i defensiven.
"Alex" har kommit tillbaka på rätt sätt efter sin långvariga skadeperiod - och blir även han ett trumfkort i kommande kvartsfinalspel.

Mer läsning

Annons