Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungt bluesband till CC-Puben

Bluesen är inte enkom för äldre män. Det visar Julia & The Basement Tapes från Stockholm som kommer till CC-Puben på lördag för en spelning.

Annons

GD når Julia & The Basement Tapes sångerska Julia Tinglöf när hon sitter i bilen på väg till jobbet. Det går ut på att leverera blommor till olika Coop-butiker i Stockholmsområdet.

Bandet bildades 2012 när hon och trummisen Johannes Sidenqvist gick i trean på musikgymnasiet Rytmus i Stockholm, känd för att artister som Tove Lo och Robyn gått där.

– Blues var ganska populärt på Rytmus. Det är ju grunden till all musik och alla som håller på med musik har spelat blues någon gång. Personligen tycker jag om att sjunga blues och soul för att man inte behöver vara så noga. Det är mycket på feeling, jammigt och fritt, säger Julia Tinglöf.

De andra två Johan Borgh på gitarr och Samuel Söderberg på bas hade då precis gått ut samma gymnasium. Nyligen har bandet förstärkts på keyboard av Richard Hamilton. Bandet bildades efter att de vunnit tävlingen Spinnrocken. Priset var studiotid i Andreas Rydmans studio Kultivator i Bandhagen. Där föddes bandnamnet och den första ep:n "The Basement Sessions", som fick åtta av tio på sajten Blues Rock Review och orsakade att Julia Tinglöf fick medverka i amerikansk radio. Julia & The Basement Tapes har även fått goda vitsord av bluesnestorn Clas Yngström från Sky High och spelat i samband med Sven Zetterberg och Mats Ronander.

Nu har bandet precis blivit klara med sin andra ep som släpps i höst. Efter gigget på CC-Puben i Gävle på lördag väntar en spelning på bluesfestivalen i Norrtälje, annars blir sommaren lugn. Men i höst väntar fullt fokus på att komma ut med andragiven.

– Vi har fokuserat mycket mer på låtarna på den nya ep:n. Det är fortfarande blues, men mer modern blues med influenser från andra håll. Det kan snudda åt rock, soul och till och med pop.

Hittills har de gjort 30 spelningar och en vanlig reaktion är glatt överraskade kommentarer om att ungdomar på 21 och 22 år väljer att spela blues. En genre som ofta förknippas med gubbar. Det märks i att det är just äldre män som är stommen i publiken på bandets spelningar, även om en och annan ungdom dyker upp också.

– De tycker det är väldigt coolt med ett ungt bluesband. "Gud vad skönt, då är framtiden säkrad" får vi höra.

Drömmen i framtiden är en USA-turné som förband till Tedeschi Trucks Band som är medlemmarnas gemensamma förebilder. En Grammy-belönad Florida-grupp. Men först väntar Gävle som ingen i bandet har någon koppling till förutom den stora snöstormen 1998.

– Jag har aldrig varit i Gävle men jag minns att pappa var där och inte kom hem för att han blev insnöad under snöstormen.