Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unik kull möts efter 50 år

SANDVIKEN
För 50 år sedan rusade de första studenterna ut ur Högre Allmänna Läroverket, i dag Hammargymnasiet.
14 av de 16 eleverna träffas på lördag för att syna sin gamla skola och sedan ha en sammankomst i Högbo.

Annons
- Vi hade en unik sammanhållning i studentklassen, säger Gunnar Gustafsson, en av fyra som arbetat med träffen. Vi hade till och med lärare som arbetade på dispens eftersom de inte hade behörighet.

Unika studenter
Innan läroverket stod klart gick eleverna i realskolan på Murgårdsskolan.
- Det var mest realare och det var väl Sandvik som låg bakom, tror Gunnar. De behövde utbildat folk.
Legendariske pastorn Per Bolinder lär ha sagt att de första studenterna i Sandviken var unika eftersom ingen kom från akademiskt utbildade familjer.
Men var tog eleverna vägen? I dag är det bara Eigil Thorell som bor i Sandviken. Han har arbetat som lärare och är dessutom en mycket framgångsrik konstnär.
Fick då Sandvik någon nytta av första studentkullen? Ja, Ove Stoltz har varit utlandsanställd av Sandvik under många år. Men det är också den ende.
Tre av lärarna finns fortfarande kvar i livet. Det är Svea M Hallgren, Hervor Gustafsson och Sven Karlsson.
- Det här ska bli roligt, säger också Stig Dannberg, född och uppvuxen i Barrsätra och nu boende i Gävle. Jag har gjort en interjuv med Svea och den ska vi spela upp vid samlingen. Det är ju 30 år sedan vi träffades förra gången.

Tremänning med Inga

Stig berättar också att han på äldre dagar kommit underfund om att han är tremänning med Inga Hagström, Sandvikens gamla kommunalråd.
Född på Bruket är också Rolf Järnkvist.
- Jag har ett förflutet på Smedsgatan och Norra Järngatan, säger Rolf. Den här träffen ska verkligen bli rolig eftersom det var så länge sedan vi sågs.
Efter träffen på Hammargymnasiet blir det supé och underhållning i Högbo.