Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unik miljö blir kulturreservat

Det hamras och spikas för fullt i hyttan. 500 kvadratmeter grus täcks med ett stadigt trägolv.
– Snart kan vi ha dans också, skojar Ebbe Lundqvist, ordförande i föreningen Hyttan, som äger hela Axmar Bruk sedan i december.
Men egentligen handlar planerna om något mycket större: Gästriklands första kulturreservat.

Föreningen Hyttan fick köpa Axmar Bruk för det helt acceptabla priset en krona av Bergvik Skog och då ingick i uppgörelsen att Bergvik ska bekosta en ordentlig upprustning av Hamnvägen.

Området omfattar hela bruksparken och sträcker sig från Kvarndammen ända ut till hamnen intill krogen Axmar Brygga. Men just nu är det på hyttan som Ebbe Lundqvist, Jan Siljeroth och Leif Skoglund koncentrerar sig. De bygger ett rejält trägolv över gruset inne hyttan.

– Det är miljöundersökningen som gör att vi lägger in golv. Inte för att det är så giftigt, men ändå. Man rör ju upp damm när man går i gruset. Då är det bättre med trägolv, säger Ebbe Lundqvist.

– Och så är det bättre för damer med höga klackar, tillägger han.

Föreningen har redan förvaltat hyttan i fem år och hyrt ut den till alla möjliga evenemang. Bröllop, konferenser, konst, teater, julmarknad – det mesta är möjligt.

I framtiden kan det handla om ännu mer spännande verksamheter, för Axmar bruk kommer att bli Gästriklands första kulturreservat. I kulturreservatet kommer både bruksparken och hela den fascinerande skeppskyrkogården i hamnen och ute vid Granön att ingå.

– Det finns tretton dokumenterade sjunkna eller sänkta skepp här utanför. All trafik från Axmar Bruk gick ju genom hamnen ända sedan 1600-talet. Det är mer och mer spännande ju mer man lär sig, berättar Ebbe Lundqvist.

För att allmänheten ska kunna studera de sjunkna vraken ska länsstyrelsen i samarbete med Statens maritima museum förse skeppen med skyltar under vattnet, så att den som dyker vid skeppen kan läsa om dem.

En del av de sjunkna skeppen ligger också så till att man kan se dem från en kanot, så utlåning av kanoter är en av planerna i föreningen Hyttan.

Kulturreservatet blir inte klart i år.

– Jag skulle gissa på att det blir nästa år. Det är många som är inblandade så det tar tid, säger Lena Landström, chef för kulturmiljöenheten på länsstyrelsen.

Det finns bara två kulturreservat i länet tidigare. Båda ligger i Hälsingland.

– Det är byn Västeräng i Delsbo, med fyra Hälsingegårdar, och Våsbo fäbodar i Ovanåker som blivit kulturreservat hittills. I Gästrikland vill vi lyfta fram bruksmiljön och kusten, och just kopplingen mellan bruket och hamnen gör Axmar speciellt, säger hon.

– Axmar blir Sveriges första kulturreservat som kommer att omfatta även det som finns under ytan, säger Lena Landström.

Kulturreservatet kommer att ligga i direkt anslutning till det naturreservat som redan finns i Axmar. Möjligheterna för turism blir stora. Redan i dag ordnar föreningen Hyttan guidningar i området i samarbete med Axmar Brygga.

Samarbetet med Kustslöjdarna är också viktigt. I sommar blir det precis som tidigare hantverksförsäljning i parken.

Jan Siljeroth är ordförande i Kustslöjdarna och bor i Ljusne, men har engagerat sig starkt för Axmar Bruk.

– Vi letade efter en lokal för sommarcafé och hantverksförsäljning och när vi hittade Axmar tyckte vi att det var perfekt. Det är roligt med en förening som vill så mycket som föreningen Hyttan gör, säger han.