Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unika minigolfbanor i Storvik

STORVIK
Naturskönt med prunkande blomster och naturen inpå spelaren ligger landets enda bangolfbanor med tegelmjöl. Det ursprungliga materialet som nu bara finns kvar på Kvarnbacken i Storvik. De 12 banorna blev klara i juli 1976 och sedan är det många tusen rundor som spelats där.

Annons
- Ändå har de aldrig varit bättre än i dag, säger ägaren Kjell Byman och pekar på att tegelmjölet nu stabiliserats och ger rätt hårdhet och känsla.

Material med liv
I dag har bangolfbanorna i regel mattor, men Kjell Byman har valt att fortsätta med tegelmjöl. Ett material med liv, men som också kräver mycket skötsel och han är den siste entusiasten som fortsatt med tegelmjöl. Ett material som annars bara tillverkas för tennisbanor så han måste specialbeställa ett mer finmalet mjöl som passar för bangolf.
Fyra gånger dagligen ska banorna vattnas för att inte torka ut. Vintertid är banorna täckta med mattor och varje vår får de ett nytt slitlager. Det stampas ihop och slipas till jämnhet och lutning efter barnornas svårighetsgrad.
- Det ger en lite senare start, men det får jag ta, säger han.

Bana från 70-talet
Bygget av hela anläggningen med 12 banor tog hela våren 1976. Området där banorna ligger är en bergkulle där han fick fylla upp marken och jämna ut. Kvar lämnades några stenpartier och i dag prunkar det av växtlighet. Årligen drar han upp närmare tusen plantor från frön som sedan planeras när risken för nattfrost är förbi.
Lars-Olov Lind är en av entusiasterna som gärna spelar på banorna på Kvarnbacken. Han är uppväxt bara ett stenkast från banorna och här hade han sitt första sommarjobb.
Ett sommarjobb som förutom skötseln av banorna även gav tillfälle till spel och han är den som innehar banrekordet på 16 slag.
- I dag blir det mindre, men det är alltid lika roligt att spela här, säger han.
Under 1980-tal fanns en klubb som ordnade tävlingar, men i dag är det mest turister och Storviksbor som utnyttjar anläggningen.

GD:s reporter förlorade
Eftersom jag själv spelat några rundor i mina dar även om det är åratal sedan så kunde jag inte motstå att anta utmaningen från Lars-Olov Lind. Visserligen var utgången given på förhand då han kom med både egna bollar med lika studsegenskaper och egen klubba. Som så många andra sporter har även bangolf blivit en materialsport för tävlingsspelare. För oss som slår någon runda någon gång ligger kraven på ett annat plan och då spelar omgivningen och känslan så mycket större roll.
Jag lyckades i alla fall med två hole-in-one, men också ett par banor med sju slag. Alltså det totala antal försök man får utnyttja. Behållningen var emellertid all nostalgi och kulturhistoria som finns bevarat på Kvarnbacken.
En bana att varmt rekommendera för den som vill återuppliva den genuina känslan av bangolf.

ULF GRANSTRÖM