Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unikt hockeycenter öppnas

Gävle blir först i landet med en anläggning för individuell ishockeyträning. Inom kort slår Fredrik Fahlstedt och Åke Lilljebjörn upp portarna för Excellence Hockeycenter.

– Vi kan bryta ner spelet i alla detaljer som finns, säger Lilljebjörn.

Lokalerna på Näringen är fyllda med leksaker för den hockeytokige. Passningsslaven som gör att du inte behöver någon medspelare, den gröna teknikpucken som funkar på de flesta underlag, målburar med tavlor att skjuta prick på, en minirink för tre mot tre-spel, en tolv meter lång ramp för skridskorusher i uppförslut, med mera.

I mars hoppas man få ett löpband avsett för skridskoåkning.

– Det blir vi också först med i landet, vad jag vet, säger Åke Lilljebjörn.

Plastisen, som i somras låg i Nynäshallen, är inte lagd än, och det återstår en del hantverksjobb, men inom kort ska idrottselever på Prolympia och John Bauergymnasiet få testa hockeycentret.

Fredrik Fahlstedt och Åke Lilljebjörn är före detta målvakter – den sistnämnde med ett VM-guld på meritlistan – och var tills nyligen sportchef respektive tränare i Team Gävle innan de fick lämna klubben. Fahlstedt har jobbat med det här projektet i två år, Lilljebjörn hoppade på lite senare.

Inspiration har hämtats från ett liknande ställe i Minnesota, USA, och duon var nyligen på besök i närheten av Helsingfors där det finns en mindre anläggning för individuell ishockeyträning.

– Vi vill att det här ska kännas som en resurs och tillgång, vi vill kunna erbjuda bättre träningsmöjligheter, säger Fredrik Fahlstedt, och menar att hockeyspelare under 16 år tränar betydligt mindre än individuella idrottare i samma ålder.

– Hockeyförbundets konsulenter har dessutom gjort studier som visar att på en timmeslång lagträning är varje spelare aktiv med pucken i bara 4–6 minuter. Ett 40-minuters pass här motsvarar 8–10 vanliga träningar.

Drömmen, säger de båda, är att det ska komma in en sexåring i lokalerna och bli såld – och tolv, tretton år senare fira midsommar i Nordamerika i samband med NHL-draften.

– Vi vill att Gävle ska fortsätta ligga i framkant inom ishockeyn, säger Lilljebjörn, men tillägger att man gärna expanderar verksamheten till andra orter.

AIK har visat konkret intresse, liksom Karlskrona.

– Det är många elitserielag som vill komma hit och titta. Vi tror stenhårt på det här och alla lovord vi får från hockeyfolk stärker oss. Vi vet att det här är en bra grej, säger Lilljebjörn.

De har fått en hel del bidrag från sponsorer med material och tackar även Gävle kommun för all praktisk hjälp. Själva har de lagt ner stora pengar – ”det är nog snart sjusiffriga belopp” – och är medvetna om att de tar en risk.

Två kunder har de redan skrivit avtal med, Prolympia och John Bauergymnasiet. Och förhoppningen är att företagsevent, födelsedagskalas och svensexor ska dra in pengar.

– Vi vill få ner kostnaden för varje individ att vara här, framför allt för de yngsta, säger Fahlstedt.

– Och sommaren kommer att vara högsäsong, då det inte finns något annat.

026-15 93 85

Foto: Håkan Selén