Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unikt kontrakt om vägunderhåll

198 miljoner kronor för att sköta E4 norrut under 15 år. Så står i kontraktet mellan Vägverket och Skanska. – Vi får summan oavsett hur mycket vi behöver göra, säger Peter Jonasson, platschef på Skanska.

Aldrig förut har ett liknande kontrakt signerats i Sverige. Vägverket betalar 198 miljoner kronor till Skanska för att sköta om och vid brister reparera E4 mellan Gävle Södra och Enånger i Hälsingland, en sträcka på 11, 2 mil.

Kontraktet sträcker sig till år 2023.

Peter Jonasson är platschef på Skanska och har hand om arbetena som utförs i Gästrikland och Hälsingland.

– Kontraktet gäller bara beläggningen, händer något med räckena till exempel får någon annan laga dem. Vi får 198 miljoner för att sköta vägen oavsett hur mycket eller lite vi behöver göra för att hålla den i skick, säger han.

Redan i förrgår började de med första arbetet på sträckan. De lägger ny asfalt från Gävle Norra och 3,2 mil norrut till Hagsta. Arbetet utförs mellan klockan 18 och 6 och under tiden leds trafiken om till gamla E4.

– Även på nätterna är de så mycket trafik på sträckan att vi omöjligt kan jobba utan en omledning till gamla E4, säger Peter Jonasson.

Ungefär 15 man är i gång just. Men redan nästa vecka när de större maskinerna anländer ska de vara minst 40 man på plats.

Peter Jonasson räknar med att de ska vara klara senast till 17 juli.

– Men jag hoppas vi blir klara en vecka tidigare. Håller det här vädret i sig blir vi det definitivt. Mycket värme gör att asfalten torkar snabbare och att den får längre hållbarhet i framtiden, säger han.