Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unikt projekt i Bomhus

Ung Företagsamhets kickoff på Företagarforum lockade över tusen ungdomar från hela Gävleborg. Affärsidéerna var nästan lika många.

Från Källmursskolan i Bomhus kom fem tjejer som stod för något unikt. De är nämligen UF-företagare på grundskolan, något som inte förekommit tidigare. Med stöd från sin lärare Ayser Bayraktar och rektorn Jan-Olov Andersson driver de sedan två veckor tillbaka kafé på skolan.

– När det är rast så är kaféet öppet och sedan stannar vi kvar efter skolan och bakar. Allt kostar fem kronor, inte dyrt alls. Läsk och godis säljer vi inte, säger Amanda From, som precis som sina kompanjoner går i nian.

Ayser Bayraktar är imponerad av sina elever.

– De hade inga pengar att börja med utan har lagt ut själva, lånat från skolan och sponsrats av föräldrar. Men pengarna har redan kommit tillbaka, säger hon.

Villkoret från skolans sida är att tjejerna sköter skolarbetet, och det har de gjort på ett föredömligt sätt.

Det var inte självklart att de skulle få starta UF-företag. Normalt är det något som är förbehållet gymnasieelever, men efter påtryckningar från skolan gick det vägen.

– UF står för förändring och det är viktigt att prova nya saker, säger regionchefen Helene Åkerlind.

Hannah Forsmark och Michaela Larsson, som läser IT på John Bauer i Gävle, kommer att driva UF-företag som smyckestillverkare.

– Vi ska designa namnsmycken, säger Hannah Forsmark.

– Det är kul att prova på något som liknar arbetslivet, säger Michaela Larsson.

Upp till 1 200 ungdomar kommer i år att driva UF-företag i Gävleborg. Det är nytt rekord med bred marginal. Och Helen Åkerlind tror på fortsatt stark utveckling.

– Vi är faktiskt bäst i Sverige. Var fjärde elev som går ut gymnasiet har drivit UF-företag. Nästa år är målet att 1 500 ungdomar ska göra det, säger hon.

Kickoff-dagen bestod av föreläsningar och besök hos utställarna på Företagarforum.

– Det är alltid lättare att inspireras när man är många och känner samhörighet, säger Joakim Carlsson, ordförande för Ung Företagsamhet i Gävleborg.