Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unikt träningscenter i Göransson Arena

I förrgår öppnade sjukgymnasten Ola Rehn och kiropraktorn Ove Lind Jernvallen Multicenter Rehabklinik. Ett alldeles särskilt träningscenter med fokus på hela kroppen.

– Vi är unika med många yrkesgrupper som jobbar över gränserna, säger Ove Lind.

I det nya multicentrat finns sjukgymnaster, kiropraktor och naprapat. Det finns också möjlighet att träffa läkare med olika specialiteter och elitidrottare som kan ge träningsråd. Ove Lind berättar att det också finns tillgång till dietist och massör. Här finns fem behandlingsrum och ett gym med plats för drygt ett tiotal personer samtidigt. Träningen är inriktad på funktionsträning. En träningsform som är lika effektiv och bra för Svensson som för elitidrottaren och inte minst för rehabilitering.
– Våra träningsmetoder har en extrem effekt på smärtpatienter liksom på toppidrottsmän, säger Ola Rehn.
Det nya är redcord, röda linor, där träningen sker med kroppens egen vikt och där balans och styrka byggs upp. Ove Lind beskriver det som en träning i funktionell rörlighet som kräver muskelkoordination, balans och styrka.
Metoden som utvecklats i Norge finns i dag i ett stort antal länder, men i Sverige är det bara i Karlstad och nu i Sandviken som det finns en utbildad instruktör, Ola Rehn. Han menar att man har ett funktionellt tänk som grund för rehabilitering och träning.
– Alla som jobbar här har utbildats för att kunna instruera i redcord, säger han.
Det nya multicentret vänder sig inte bara till idrottande kvinnor och män utan minst lika mycket till den som vill uppnå bättre rörlighet och stabilitet i kroppen. Det handlar om en träning som samtidigt är prestationshöjande och Ove Lind hoppas att även idrottsföreningar ska börja träna med redcord i anläggningen.
– Färjestads hockeylag har tränat med redcord och resultatet har vi ju sett, säger han.
Men hos Jernvallens multicenter är man inte speciellt fokuserad på elitidrotten utan lika mycket på pojk- och flickidrotten. Fast både Ove Lind och Ola Rehn har en ambition att deras träningsmetod ska nå ut på gräsrotsnivå och metoden har visat goda resultat för att rehabilitera olika typer av belastningsskador.
Den officiella invigningen blir den 22 augusti med en rad föreläsningar om funktionell rehabilitering. Sandvikens skolläkare kommer också att prata om betydelsen av fysisk aktivitet hos barn.