Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unionen börjar locka Ohly

Är det Vänsterpartiets tur att slopa kravet på att Sverige ska lämna EU? Vissa signaler tyder på det. Lars Ohly vill inte ”stänga en enda dörr” i eftervalsdebatten och medger i en intervju i Dagens Nyheter på tisdagen att utträdeskravet varit ett hinder för trovärdigheten i valkampanjen.

Nu går det i och för sig att tänka sig en rad andra hinder i Vänsterpartiets politiska budskap som gör att många väljare vänder det ryggen. Den ekonomiska populismen går inte hem i kristider och kastar en skugga över partiets övergripande trovärdighet, för att bara ta ett exempel.

Det finns inte heller något som säger att en omsvängning i synen på EU skulle gynna Vänsterpartiet på det sätt som Miljöpartiet kunnat dra nytta av det slopade utträdeskravet. Många V-sympatisörer höjer nog också på ögonbrynen åt att partiet ena dagen står benhårt fast vid att EU måste upplösas, för att direkt efter väljarnas dom antyda att det kanske inte är en bra åsikt att driva? Men i sak vore det såklart en välkommen omsvängning.

Motgångarna för Vänsterpartiet och ”EU-kritikerna” i Junilistan tyder på att den svenska EU-debatten äntligen har mognat. Allt för länge fördes debatten genom ett förlegat ja- eller nej-filter. Miljöpartiet fattade till slut att inte var hållbart och bytte åsikt. Kanske är Ohly beredd att göra något liknande, ungefär som när han slutade kalla sig kommunist? Men vill hela partiet byta fot?