Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unna dig en bunt sparris

Ingen grönsak kan mäta sig med sparris när det gäller att signalera att nu är det vår.
Bjud in till en lättlagad sparrisfest! Just nu är tillgång och kvalitet som bäst.

Vit och grön sparris är egentligen samma växt, med den skillnaden att den vita skördas innan den ens kommit upp ur jorden. Väl uppe i solljuset skiftar den färg till grönt och låter man allt växa vidare slutar det med en hög, ganska risig buske. Begreppet primör kan inte få en tydligare representant, vare sig man gräver upp skotten från underjorden eller hugger av dem när de tittat upp. Den som väntar går miste om hela härligheten, för som buske är sparrisen varken god eller vacker.

All sparris ska hanteras med stor försiktighet. Tänk på det redan på väg hem från affären. Sparris trivs definitivt inte i en överfylld plastkasse. Bär hem försiktigt, ge den extra sprödhet genom att lägga den i kallt vatten och tillaga inte mer än nödvändigt.

Grön sparris behöver inte kokas mer än 4-5 minuter. Vit cirka 8-10 förutsatt att den är färsk. Har den legat en tid innan kokning kräver den längre koktid. Bästa sättet att kolla kokningen är med provsticka i den nedre delen av sparrisen. Jag tycker att den är godare lätt krispig än mjuk.

Dan Strandqvist/TT Spektra