Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppdrag: Spara 80 miljoner

SANDVIKEN
Verksamhet för cirka 40 miljoner kronor måste bort i Sandvikens kommun.

Annons
- Vi håller fortfarande på och diskuterar hur vi ska prioritera. Det finns inget färdigt förslag än, säger kommunalrådet Stefan Hedin efter måndagens genomgång av budgetförutsättningarna med den socialdemokratiska fullmäktigegruppen.
- Men kommer vi inte att behöva genomföra alla nedskärningar som de olika nämnderna tagit fram förslag på, försäkrar han.
Gapet mellan förväntade inkomster och utgifter i kommunens budget är fortfarande stort. Om den kommunala verksamheten skulle ligga kvar på samma nivå som i år skulle Sandvikens budget för nästa år behöva vara cirka 80 miljoner större än i år. Förvaltningarna har därför uppmanats att ta fram besparingsförslag som motsvarar ungefär 80 miljoner kronor.
Men så stora nedskärningar kommer alltså inte att krävas.
- Vi räknar med att skatteinkomsterna kommer att öka med 35-40 miljoner kronor. Hur mycket det blir exakt vet vi inte förrän vi får veta hur många fler invånare vi fått, säger Stefan Hedin.
- Därför är det bara ungefär hälften av nedskärningsförslagen som måste genomföras och diskussionen nu handlar om vad vi ska lägga pengarna på, säger han.
Stefan Hedin har också diskuterat budgetförslaget med vänstern men någon överenskommelse mellan partierna finns inte.
- Det är svårt att komma överens med ett annat parti innan vi vet vad vi själva vill göra, säger Stefan Hedin.
Vänstern har diskuterat en skattehöjning som ett sätt att slippa genomföra nedskärningar i Sandviken. Är det ett förslag ni diskuterat?
- Från vår sida är inte det något vi diskuterar, säger Stefan Hedin.

INGEGERD SÖRGARD