Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppgifter: Maktövertagandet i Gävle – ett politiskt experiment sanktionerat av högsta M-ledningen

Moderaterna tar över makten med stöd från Sverigedemokraterna. Den högsta M-ledningen har både sanktionerat strategin och ser den som ett politiskt experiment,
skriver Dagens Industri.

Annons

– Ta klubban, det var rådet jag fick, säger Inger Källgren Sawela till Dagens Industri.

Vid årsskiftet tillträder hon som kommunstyrelsens ordförande i Gävle. Alliansen tar då över makten efter 96 år i opposition.

Läs mer: De ska styra Gävle – här är alliansens laguppställning

Att de gör det med stöd av Sverigedemokraterna är politiskt känsligt. I riksdagen har Moderaterna inte tillåtit sig att regera med stöd av det främlingsfientliga partiet.

Men att så nu sker i Gävle är sanktionerat av den högsta ledningen inom Moderaterna, visar Dagens Industris granskning. I partiet finns en förhoppning om att SD i framtiden skulle kunna ge sitt passiva stöd till en alliansregering.

Situationen i Gävle blir då ett slags test.

– Det blir ett exempel på hur det skulle kunna gå 2018 eller i ett extraval dessförinnan. Därför är det väldigt viktigt att det går bra, säger en högt uppsatt moderat till DI.

Läs mer: Sverigedemokraterna röstar fram Alliansen i Gävle

Inger Källgren Sawela tar i DI bestämt avstånd från att det skulle handla om ett politiskt experiment. Däremot säger hon till tidningen att hon hoppas på breda överenskommelser med de andra partierna. Några förhandlingar med SD kommer det dock inte att bli, i stället ska det handla om "informationsmöten".

Läs mer: Så förbereder sig Alliansen inför maktskiftet i Gävle