Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppgifter: Sandvik ville sälja SMT – börsnoterar i stället

Sandvik planerar att börsnotera Sandvik Materials Technology, SMT, detta efter att koncernledningen skrinlagt planer på att sälja affärsområdet. Uppgifterna kommer från Dagens Industri.
– Vi kommenterar inte rykten, säger Sandviks presschef Pär Altan till GD.

GD rapporterade redan på onsdagskvällen om Dagens Industris avslöjande. Stämmer uppgifterna kan det innebära att framtiden för stålverket i Sandviken blir osäkrare, i alla fall på längre sikt.

Läs mer: Sandvik planerar att börsnotera SMT, skriver Dagens Industri

Sandviks ståldivision SMT är kärnan i det historiska Sandvik. Det var med stålproduktionen i Sandviken allt började 1862 och än i dag är det SMT:s stålverk som med cirka 3 500 anställda dominerar i Sandviken. Om SMT puttas ut från Sandvikkoncernen och blir ett eget bolag vore det med andra ord slutet på en över 150 år lång epok.

En börsnotering kan ändå ses som en mildare variant av uppdelning än vad en försäljning skulle vara. Enligt DI var en försäljning Sandvikledningens huvudspår men svårigheter att hitta en lämplig köpare gjorde att man nu i stället siktar på en börsnotering.

DI citerar en "källa" och en person med "god insyn" och den/dessa gör gällande att Sandviks plan är att dela ut SMT till aktieägarna. SMT skulle i så fall få samma ägarbild som Sandvik har i dag med Industrivärden som största ägare. Inte så dramatiskt så långt med andra ord men det väcker ändå frågan om vad som kommer att hända med SMT på längre sikt. Industrivärden är även huvudägare i SSAB och enligt DI har investmentbolagets ordförande Fredrik Lundberg en skeptisk inställning till stålindutrin.

Läs mer: Sandviks nya koncernchef: Det finns delar av företaget som underpresterar

När Sandviks förre koncernchef Olof Faxander i slutet av 2014 meddelade att SMT även i fortsättningen skulle vara en del av Sandvik kunde det ses som ett slut på decennier av spekulationer om SMT:s framtid. Faxander hade då själv eldat på genom att ge SMT ett ultimatum som gick ut på att affärsområdet skulle säljas om inte lönsamheten förbättrades. Lugnet blev dock kortvarigt eftersom Faxander fick sparken ett drygt halvår senare.

Nye vd:n Björn Rosengren har inte sett sig bunden av sin företrädares löften och på årsstämman i april i år sa han:

– Det finns inga heliga kor.

Läs mer: Beska besked från Rosengren om SMT: "Det kan bli nödvändigt med jobbiga beslut"

Bakgrunden till tidigare försäljningsrykten och de nya uppgifterna om en börsnotering är att SMT trots förbättringar på senare år har en klart lägre lönsamhet och lägre avkastning på sysselsatt kapital än resten av Sandvik. För 2015 var den justerade rörelsemarginalen (vinst i förhållande till omsättning) knappt sex procent för SMT. För koncernen som helhet var den tolv procent.

SMT omsatte 14 miljarder kronor 2015 och koncernen som helhet 86 miljarder.

GD har pratat med Sandviks presschef Pär Altan om DI:s rapportering:

Vad säger du?

– Vi kommenterar inte rykten.

Uppgifterna ger intryck av att vara initierade...

– Om det är en fråga så är svaret att vi inte kommentrerar rykten.

IF Metalls klubbordförande på SMT, Tomas Kärnström, säger att han är "trött på frågan".

– Den kommer ju upp hela tiden. Men det är ju så, nya chefer, nya givar. Den här decentraliseringen av företaget som pågår är också en omvälvande förändring. Men skulle det här vara vad ägarna vill så är det ju så. Som klubbordförande ligger jag inte sömnlös. Jag måste fokusera på det jag kan påverka. Men visst kan det bli att många funderar, säger han.

En effekt av en eventuell börsnotering av SMT skulle vara att Sandviken återigen skulle bli hem för ett stort svenskt stålbolags huvudkontor. I alla fall till en början.