Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppkopplingen gör oss till sämre medmänniskor

Börjar du snegla på den plingande mobilen när ditt barn berättar en historia? Eller följer hur många likes din bild på vardagslyxen med vännerna fått innan ni ens kommit in på huvudrätten?

Enligt författardebutanten Micke Darmell är det svårt att vara härvarande i en ständigt uppkopplad värld.

Personal på öppna förskolor är kritiska till att föräldrar ägnar tid åt mobilen när de leker med sina barn. Lotta Lundgren från Svt:s Historieätarna kontrar i SvD med att moralpaniken är överdriven och uppmanar föräldrar att inte vara så hårda mot sig själva.

Marie Bandh, psykolog vid barn- och familjehälsan i Gävle, slår fast att små barn behöver mycket uppmärksamhet men att det alltid funnits saker som stulit föräldrars uppmärksamhet från barnen.

Någon som anser att den ständiga uppkopplingen har stora konsekvenser för våra liv är den före detta gävlebon Micke Darmell. Han har tidigare varit marknadsansvarig på Gävletravet och jobbat med Cityfesten men bor numera i Stockholm.

Nu föreläser han om hur uppkopplingen påverkar oss som föräldrar, partners, vänner och kollegor och i dagarna släpps hans bok "Uppkopplad eller avkopplad".

– Gå förbi en lekpark. Barnen leker och föräldrarna sitter med en mobil. Det är svårare att vara närvarande i dag. Det kräver aktiva val och hjärnan vill ha impulserna som mobilen ger, säger han.

I boken förklarar han att de smarta telefonerna är som gjorda för att stimulera hjärnans belöningsbehov, bekräftelsen finns alltid bara ett knapptryck bort. Det gör att vi ibland tar genvägen till stimulansen via den digitala världen i stället för att vara närvarande på den fysiska platsen. Eller härvarande, som han kallar det.

– Det är så lätt att lägga ut en statusuppdatering på Facebook om hur kul vi har. Men i det ögonblicket är vi inte där och har kul. Även om vi umgås med våra bästa vänner eller barn sitter vi och kollar av flödet i stället för att vara där i stunden.

Som ett experiment iakttog han 200 föräldrar med barnvagnar i Stockholms tunnelbana.

– 170 av dem riktade sin uppmärksamhet till telefonen. Jag gick fram och frågade om de hellre är med den än sitt barn. En del bad nästan om ursäkt till mig.

Kan man inte se sitt barn samtidigt som man fingrar på mobilen då?

– Även om vi tror det kan vi inte göra två saker samtidigt lika bra som om vi gör en. Barnen märker att vi inte är närvarande. Som en chef som får mer och mer att göra och inte hinner med att coacha så hinner man som förälder inte vara där när mobilen ständigt finns i handen.

Uppkopplingen har gjort oss mer rastlösa och vi har skapat ett beroende av att det hela tiden ska hända något enligt Darmell. Men ännu mer påverkas barn som växer upp i kulturen. Psykologen Michael Osit kallar dagens barn för Generation Text och hävdar att vi har skapat en kultur där vi är vana att få det vi vill ha på en gång och utan att anstränga oss.

– En musiklärare berättade att elever nu tröttnar fortare på sådant som tar lång tid att lära sig än förut. Så fort det tar emot ger de upp och ägnar uppmärksamheten åt något annat, det är lättare att hoppa in på nätet än att traggla.

Barn behöver allt mer sällan använda sin fantasi när tv, dator och telefoner upptar allt mer av deras tid. De behöver inte lära sig att underhålla sig och utvecklar inte sin kreativitet.

Dessutom blir livet lite som mellanmjölk enligt Darmell.

– På nätet blir det aldrig skitkul och aldrig skittråkigt. Men livet är ju skitkul och jättedeppigt. Det där goa skrattet med kompisar så vi kiknar, det händer inte på nätet.

Att det uppkopplade samhället har uppenbara fördelar ifrågasätter Darmell inte. Det är ett grundantagande. Det som ifrågasätts är hur vi använder och förhåller oss till tekniken.

– Sedan mobilerna utrustades med väckarklocka har vi tagit in dem i sovrummet. Men då fanns inga appar, nu går många in och kollar flödet det första och sista man gör på dagen, i samma veva som man ställer väckarklockan. Den kulturen har vi skapat, inte telefonerna.

Förutom att skaffa en vanlig väckarklocka ger han rådet att vara nedkopplad två timmar innan läggdags. Efter en föreläsning för någon månad sedan ringde en man och sa att hans familj följt rådet. Familjen hade aldrig varit piggare, berättade mannen.

– "Och du, jag och frugan har aldrig haft mer sex", avslutade han med en glimt som hördes genom luren.