Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

600 kan tas ut i strejk i Älvkarleby

ÄLVKARLEBY
Kommunal varslar om en kraftig utökning av konflikten från den 12 maj. Då berörs Älvkarleby som en av 60 nya kommuner i landet.

Annons
Samtliga 600 medlemmar i Älvkarleby, med undantag för vård- och omsorgspersonalen, tas ut i strejk i två veckor.
- Vi är laddade för det här. Våra medlemmar måste synliggöras. De gör ett stort arbete med omtanke och känsla om medborgarna och är värda rättvisa löner. Om inte vi fanns så skulle mycket stanna, konstaterar Margareta Ahlström som är ordförande i Kommunals sektion 24 i Älvkarleby.

Två tredjedelar anslutna
Om lite drygt två veckor får hennes medlemmar visa hur det skulle vara om de inte fanns på jobbet. Av kommunens runt 900 anställda är två tredjedelar anslutna till Kommunal. En väldigt hög andel jämfört med andra kommuner.
Dessa finns såväl inom äldreomsorgen och skolan som inom tekniska förvaltningens delar. Det innebär att även vatten- och avlopps-sektorn och lokalvården påverkas, samtidigt som vaktmästarna och dagbarnvårdarna.
Beskedet i går kom plötsligt även för de lokala företrädarna. Men man kommer nu att sätta igång förberedelserna för konflikten med ett medlemsmöte den sjätte maj, berättar Margareta Ahlström.
- Hoppsan!, sa den överraskade kommunchefen Sten Hjalmarsson när GD berättade om varslet.

Skytt förbereder sig
För kommunalrådet Lars Skytt, s, kom det dock inte som en total överraskning att kommunen tas ut i strejk. Det är naturligt att konflikten utökas om man inte når en lösning. Nu är det bara att börja förbereda sig inför konflikten och skicka in eventuella ansökningar om dispenser från strejken.
- Vi är inne i en tuff period nu med ekonomin. Det verkar aldrig ta slut. Man tycks aldrig kunna pusta ut, kommenterar kommunalrådet.
Det var vid lunchtid igår som landets största fackförbund meddelade att man utökar sina stridsåtgärder genom att ta ut samtliga sina medlemmar i 60 kommuner och tre landsting. Just nu är det bara tre kommuner i landet, bland annat Gävle, som är uttagna i så omfattande åtgärder.
Förutom Älvkarleby tas även hälsingekommunerna Bollnäs, Hudiksvall och Söderhamn ut i strejk den 12 maj om inte konflikten är löst.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson_gd.se

Mer läsning

Annons