Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldreboendets egen oas

/
  • Foto: LARSGÖRAN SVENSSON Ny trädgård. De boende på äldreboendet Tallmon kan numera njuta av en prunkande trädgård, där det tidigare inte alls sett lika trevligt ut.

SKUTSKÄR
En oas på äldreboendet Tallmon är född.
I onsdags invigdes den nya trädgården då Else-Marie Gillving, undersköterska och projektledare för den nya trädgården, klippte bandet och hälsade alla välkomna.

Annons
- Underbart att det hela är klart. Det hela drog igång i höstas på allvar, berättar Else-Marie.
- Närapå varenda sak som finns i trädgården har vi fått använda skylift för att få in. Tidigare har det ju sett ut som en fängelsegård här, men nu kommer våra patienter och vår personal att få se och känna doft av både körsbär, jordgubbar och blommor av allehanda slag.
Else-Marie, som var i Uppsala på en konferens om "Natur i vården ",visade sin skiss över hur hon tänkt att det hela skulle se ut där hemma. Hon fick många glada tillrop att fortsätta sitt arbete och när sedan Älvkarleby kommun ställde upp med 160.000 drog det hela igång. Men lite blommor fick hon allt stryka på inköpslistan.
- Man blir så optimistisk när man skissar, men resultatet blev ju underbart. Titta bara. - Nu är det förstås inte bara jag som arbetat för detta. Vi har haft en trädgårdsgrupp där många har hjälpt till, vilket har varit inspirerande.
Trädgården är byggd så att de dementa inte skall känna osäkerhet. Plattorna är lagda så att man kommer runt och de är enfärgade så man inte får känslan av gropar och ojämnheter.
Ulla Hallenberg, som har sin make Lasse på Tallmon, tyckte om det hon såg.
- Det här känns tryggt och bra och de gröna växterna och det rinnande vattnet är rogivande, berömde hon.
Till den här lilla oasen, där dagen till ära alla närvarande blev bjudna på glass och cider, kommer säkert många på äldreboendet att ta sin tillflykt i sommar.
LARSGÖRAN SVENSSON

Mer läsning

Annons