Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvboda Friskola är godkänd

ÄLVKARLEBY
Hotet mot Älvboda Friskola är avvärjt.
Några dagar före skolstarten kom beslutet från Skolverket att friskolan har godkänts och får rätt till fortsatta bidrag.

Annons
- Vi har inte varit ett dugg oroliga, säger Johan Sennerfeldt, numera ensam rektor på skolan.
En av de punkter som skolverket kritiserade efter sin inspektion i våras, var att två personer på skolan delade på rektorstjänsten, samtidigt som de arbetade som lärare och speciallärare. Det gjorde att det var otydligt vem som bestämde.
Den andra punkten som skolverket slog ner på var den studieresa till Polen och Tyskland som niorna på Älvboda Friskola brukar göra. Trots att all obligatorisk undervisning ska vara gratis för eleverna har föräldrarna fått betala uppemot 1 000 kronor för resan.
- Vi vill väldigt gärna att alla elever ska följa med, eftersom vi tycker det är viktigt att eleverna känner till Europas nutidshistoria. Men vi har förstått att vi inte kan kalla resan för obligatorisk om den inte är gratis. Det är mest en fråga om ordval, säger Johan Sennerfeldt.
- Nu ska vi anstränga oss ännu mer att få in pengar till resan från annat håll, så att eleverna inte behöver betala. Det har vi gjort förut också, men vi ska leta reda på ännu fler fonder där vi kan söka pengar, säger han.
Det är bra att Skolverket inspekterar friskolorna, tycker Johan Sennerfeltd:
- Nu vet vi att vi följer skollagen. Jag tycker att alla skolor, även de kommunala, skulle inspekteras på samma sätt, säger han.
INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons