Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvkarleby förbereder sig

ÄLVKARLEBY
Förberedelserna i Älvkarleby kommun är nu i full gång inför Kommunals strejk.
Vid midnatt natten mot måndagen lämnar 150 kollektivanslutna sina jobb vid förskolor, skolor och andra institutioner.

Annons
-Vi är ganska förberedda och har gjort så gott vi kan. Men man kan ju inte förutse alla situationer, säger personalchefen Astrid Eriksson.

Söker dispens
Hon berättar att kommunen sökt dispenser för personal som har hand om mathantering och lokalvård inom äldreomsorgen och nyckelpersoner vid avloppsreningsverket och för distributionen av vatten. Om man inte får ut rent vatten till folk så kan det betraktas som samhällsfarligt och om man inte får städa vid servicehusen så blir det en smittorisk och sanitär olägenhet, menar Astrid Eriksson.
Totalt handlar det om tolv personer som kommunen sökt dispens för hos Kommunal centralt. Något svar har man inte fått ännu.
En central konfliktgrupp har bildats med förvaltningschefer och kommunalrådet Lars Skytt, s. Den träffas varannan dag för att förbereda sig inför konflikten. Dessutom har man bildat grupper med dagliga möten vid de mest berörda förvaltningarna inom skolan och barnomsorgen, äldreomsorgen och tekniska.

Hoppas slippa strejk
Personalchefen hoppas in i det sista att man ska slippa en strejk och att de nya mötena med förhandlarna ska leda till något innan helgen.
Vid motparten Kommunals expedition ser man annorlunda på saken.
Sektionens vice ordförande Yvonne Mattsson vittnar om ett stort stöd från allmänhet och medlemmar inför konflikten. Det är dags att gruppen får en bra löneökning på 5,5 procent.
Telefonerna går varma till expeditionen när folk undrar över dispenser och hur strejken ska gå till.
På söndag hålls ett stormöte för att fördela arbetsuppgifterna inför måndagen.
Liksom under strejken i Gävle ska äldreomsorgen och omsorgen om barn med behov av särskilt stöd undantas från strejken. Däremot ska strejken pågår två veckor i Älvkarleby, dubbelt så länge som i Gävle.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons