Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvkarleby har inte råd med flyktingar

SKUTSKÄR/GÄSTRIKLANDKommunledningen säger nej till flyktingmottagande i Skutskär. Migrationsverkets bud på mellan 150-200 flyktingar är alldeles för många och täckningen av kostnaderna för låga, konstaterar kommunalrådet Lars Skytt, s.

Annons
Han skickar nu iväg en uppmaning till kommunstyrelsen att säga nej.
- Vi har inte så många outhyrda lägenheter och redan en hård belastning på den sociala sidan. Läget är ansträngt. Staten lägger uppgifter som maxtaxan på oss som inte är finansierade. Vi måste säga ifrån, säger han och hänvisar till det liknande beslut som man tog i Ockelbo i november.

"Svårt beslut"
- Det är på samma premisser som dem. Men det var ett svårt beslut att ta. Migrationsverket är kategoriska att det ska vara minst 150, medan vi tycker att 50 flyktingar vore mer hanterbart. Om de kommer med nya propåer och har full kostnadsersättning så blir det mycket lättare att få placeringar i kommunerna, tror Lars Skytt.
På kort tid har alltså både Ockelbo och Älvkarleby signalerat att de inte tackar ja till Migrationsverkets propåer om flyktingmottagande.
Båda har reagerat över det föreslagna antalet och påpekat att 150-200 flyktingar i deras kommuner skulle motsvara 2 500 i Gävle.
Det går inte att svälja så många människor i de fåtalet tomma lägenheterna. Och kvaliteten på den kommunala servicen blir för låg när man inte får alla förväntade omkostnader täckta för skola, vård och annat från verket, har man motiverat besluten.
Bengt Östling vid Migrationsverket region nord i Sundsvall tycker att det har varit lite trögt hela tiden i diskussionerna med Älvkarleby och Ockelbo.

Tar det med jämnmod
Han tar beskeden med jämnmod och säger att han har vant sig vid tanken att det skulle bli negativa besked därifrån. Om det är möjligt att komma tillbaka och möta kommunerna med bud om ett mindre antal flyktingar vet han inte i dagsläget.
- Vi har en stor tillströmning av flyktingar just nu och behöver större mottaganden. Jag ser andra möjligheter i Gävletrakten och ska prata med kommunerna runtom när vi har öppnat asylslussen i Gävle. Då ska vi se över möjligheterna och hitta nya lösningar, säger han.
Sedan tidigare har Migrationsverket dragit igång en flyktingförläggning i Hofors, och i Sandviken har man inlett ett mottagande av irakiska flyktingar för att avlasta Södertälje. Enligt vad GD erfar har verket varit framgångsrika även i kontakterna med hälsingekommunerna Bollnäs och Söderhamn, som båda nyligen slutit avtal om flyktingmottagande.

Gävle inte aktuellt
Gävle har däremot inte varit aktuellt på grund av den mättade bostadsmarknaden. Däremot kommer den första asylslussen i region nord att öppna där i april. Där ska det första avgörandet tas om de anlända flyktingarna ska få prövas för uppehållstillstånd. I väntan på ett sånt tillstånd ska de bo en flyktingförläggning i en mottagarkommun.
Som det ser ut nu så är inte Ockelbo och Älvkarleby sådana.
Vid kommunstyrelsemötet den 16 december tas det slutgiltiga beslutet i frågan i Älvkarleby.

Mattias Jonsson
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons