Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvkarleby kan förlora miljoner

ÄLVKARLEBY
Boverket vägrar betala ut 5,6 miljoner kronor till kommunen för förluster på outhyrda lägenheter under slutet av 90-talet. Nu överklagar man till regeringen för att få upprättelse.

Annons
- Jag förstår inte varför de ska krångla nu. Vi har ju fått bidrag utan problem sedan 80-talet. Det blir Älvkarlebyhus som förlorar på det här om inte överklagan går igenom, konstaterar Toni Holm, kanslichef vid Älvkarleby kommun.
Tvisten med Boverket grundar sig i att det kommunala bostadsbolaget Älvkarlebyhus hade många lediga lägenheter under åren 1995-99 som kostade stora pengar. Kommunen gick in med ett kapitaltillskott på närmare sju miljoner kronor i slutet av 2001 för att täcka förlusterna. Därefter skickade man in en ansökan till Boverket för att få ersättning för 80 procent av kostnaderna enligt paragraf 33 i bostadslånekungörelsen. En omfattande skriftväxling skedde. Men sedan blev det stopp.
Eftersom det dröjde länge med ett svar från Boverket så hörde Toni Holm nyligen av sig dit. Då kom det negativa beskedet.

För låga förluster
Boverket avslår ansökan framförallt för att det inte redovisas någon balanserad förlust vid ingången av 1999 och inte någon faktisk förlust för 1998. Dessutom påpekar man att kommunen redan har fått närmare tio miljoner kronor i ersättning för hyresförluster i samma fastigheter under samma period.
Toni Holm tycker dock att Älvkarleby kommun är berättigade till de 5,6 miljonerna. Han tolkar att Boverket ser förlusterna som för låga för att täckas upp av statliga pengar. Men så kan man inte säga generellt - för en större kommun kan det vara mer överkomligt än för en liten som Älvkarleby.
Ersättningen fanns med redan 2001 i kommunens balansräkning. Om de inte dyker upp blir Älvkarlebyhus återbetalningsskyldiga, berättar Toni Holm.
- Att det tog sån tid för dom att svara visar beslutsvånda och tyder på att det finns oklarheter. Det borde gå vägen vid en överklagan till regeringen.
Ett överklagande brukar kunna avgöras efter ett halvår.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons