Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvkarleby minskar med tolv om året

ÄLVKARLEBY
Älvkarlebyborna blir tolv personer färre varje år fram till 2012. Dessutom kommer det att fortsätta födas färre barn än genomsnittet i landet. I alla fall om Statistiska Centralbyråns dystra prognoser slår in.

Annons
Vad det får för konsekvenser för kommunens verksamhet ska en framtida analysgrupp ta reda på.

Äldsta blir fler
Men att det påverkar barnomsorgen och skolan står klart redan nu. Dessutom kommer de äldsta att bli fler och påverka socialförvaltningens ekonomi och verksamhet. Det berättar Karl-Åke Lindblad, näringslivschef och statistikansvarig i kommunen.
Han ingår i en diskussionsgrupp tillsammans med kommunarkitekten Erik Hemström och Johan Kerstell, som jobbar med utvecklingsfrågor vid skolkontoret.
De har utgått från SCB:s prognoser och funderat hur förutsättningarna förändras om det föds några fler barn varje år eller om inflyttningen ökar ännu mer.
- Om vi får lika många födda som riksgenomsnittet så innebär det bara tre eller fyra barn till per år. Det påverkar inte dagens barnomsorg så mycket. Inte heller måttliga förändringar i inflyttningstalen, menar han.

Minskade kullar
Går man efter dagens åldersstruktur så kan man se fram emot minskade kullar i barnomsorgen medan kostnaderna för gymnasieplatser ökar framöver. Dessutom kommer en allt större andel av kommunens befolkning att vara över 80 år. En grupp som brukar vara vårdkrävande.
Gruppen med Karl-Åke Lindblad ska utvecklas med fler deltagare och från och med nästa år jobba årligen med prognoser som politikerna kan använda för att planera verksamheten långsiktigt. På det viset kan de också sätta in motåtgärder.
- En målsättning borde kunna vara att man försöker hålla dagens befolkning. Det innebär att man ska undvika en minskning med tolv personer. Det borde inte vara omöjligt, tycker han.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons