Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvkarleby säger nej tack

SKUTSKÄRÄlvkarleby kommun kommer inte att fungera som mellanstation för flyktingar som väntar på att få sina ansökningar om uppehållstillstånd behandlade.

Annons
Det väntade beslutet fattades igår av en enig kommunstyrelse.
- Tyvärr måste vi säga nej. Vi kan inte ge dem ett värdigt mottagande när vi har så högt tryck på skolan och socialtjänsten, säger kommunalråd Lars Skytt,s.
Tidigare i höst bad Migrationsverket att kommunen skulle ta ställning till ett eventuellt flyktingmottagande. Mellan 150 och 200 flyktingar var på tal.
- Fördelen för oss skulle vara att vi får hyra ut våra tomma lägenheter och att flyktingarna skulle stimulera konsumtionen medan de bor här. Vårt förslag har varit att vi skulle få pengar att anställa en socialsekreterare som kan ta hand om de ärenden som en mottagning skulle medföra, men det har inte Migrationsverket gått med på, säger Lars Skytt.

Ett 50-tal
Ett 50-tal flyktingar skulle Älvkarleby kunna ta emot. Fler än så klarar inte kommunens ekonomi av, menar kommunalrådet.
- Vi har redan maxtaxorna som kostar mycket pengar. Regering och riksdag kan inte fortsätta att lägga på oss uppgifter utan att skicka med medel, säger Lars Skytt.

ERIK WIKSTRÖM

Mer läsning

Annons